45 éves lett Ann Aguirre

Mielőtt író lett volna volt bohóc, mentett meg kóbor macskákat, szinkronszínészkedett, de hivatalnokként is dolgozott. Ez a sokoldalú író nem más, mint Ann Aguirre, aki ma ünnepli 45. születésnapját. Itthon a Razorland trilógia kapcsán ismerhetjük őt.

Ann Aguirre sokszínűsége nem csak magánéletében, hanem munkásságában is megmutatkozik. Maga az írónő elutasítja azt, ha a világot egyoldalúan mutatják be. Szerinte egy írónak arra kell törekednie, hogy minél jobban megmutassa azt a sokszínűségét, ami körül vesz minket, így lehet csak reális képet adni az olvasónak. Mindezt természetesen megfelelő utánjárással lehet csak elérni: kutatni, belefolyni abba a közegbe, amelyről írni fogsz és kérdéseket feltenni nekik. Tudja, a megfelelő kutatómunka után is érhetik kritikák az általa felvázolt világ kapcsán, de legalább megpróbálkozott a lehetetlennel: a világot a maga sokszínűségében megmutatni.

annanguire

Habár csak 2008 óta publikál (ekkor jelent meg első regénye, a Grimspace), rengeteg műfajban írt már, ami szintén bizonyítja Aguirre sokoldalúságát. Foglalkozik a sci-fi romantikus alfajával, ahogy azt a hatkötetes Sirantha Jax sorozat (kép a cikk elején látható róla) is mutatja. A történet középpontjában egy Jax nevű lány áll, aki olyan ritka képesség birtokában van (képes hajók közt átugrani), amiért többen is a saját oldalukon akarják tudni őt. Aguirre könyvei közt találunk még urban fantasyket is, mint a Corine Solomon sorozatot. A regények Corine-ról szólnak, aki képes megmondani egy tárgy múltját és jövőjét egyetlen érintés által.

Ekét műfaj mellett az írónő több története sorolható a paranormális romantikába (pl. The Skin sorozat, 2B trilógia stb.) vagy az apokaliptikus romantikába is (pl. Dead Queen sorozat, Dark Age Dawning), de igazi tehetsége a fiataloknak szóló disztópiás írásaiban bontakozik ki. Egyik legjobban értékelt műve az itthon is megjelent Razorland trilógia. Aguirre egy olyan világba hívja olvasóját, ahol az emberiség maradéka a második világégést követően a föld alá kényszerül a Korcsoknak nevezett zombiszerű szörnyek elől. A közösséget a vadászok védelmezik, akik biztosítják az élelmet és a menedéket a lakosság számára, azaz az életben maradást. Ezt a feladatot akarja a történet főhőse, Pikk is betölteni. A Publish Weekly szerint a Razorland egy jól megírt, de mégis vad írás, az Éhezők viadala rajongóinak különösen ajánlott. 2012-ben az első rész, a Menedék RITA – díjat is kapott ifjúsági romantika kategóriában.

Aguirre nem állt meg az első nagyobb siker után. 2015-ben várható legújabb regénye, ami a The Queen of Bright and Shinny Things. Írói élete mellett pedig sokat ingázik volt otthona, az USA és az új, Mexikó között, miközben újabb élmények érik és inspirálják.

Facebook hozzászólások
A Feladat

Sophi

“az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…” – Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?