A BBC China Miéville regényből készít sorozatot

Nemrég jelentették be, hogy a BBC 2 sorozatot készít China Miéville méltán híres regényéből, a The City and the City-ből.

A 2009-ben megjelent könyv a weird fiction és a krimi különös keveréke. A történet főhőse Tyador Borlú, aki az európai városállamban, Besźelben nyomozó. Egy külföldi diák, Mahalia Geary ügyében kezd nyomozni, akit eltorzult arccal, holtan találtak Besźel egyik utcájában. A nyomozás során Borlú kideríti, hogy Gearynek köze van a Besźel és annak ikervárosa, Ul Qoma között feszülői politikai és kulturális ellentétekhez. Borlú, hogy megoldja az egyre rejtélyesebbé váló ügyet, saját otthonában, majd Ull Qoma-ban, a helyi rendőrség segítségével igyekszik felderíteni az ügy részleteit. Mindeközben egy harmadik, csak történetekben létező város is képbe kerül. A végeredmény egy Miéville más regényeihez méltó mű, amit átsző a politikai csatározás és a különösebbnél különösebb helyszínek és szereplők.

thecityandthecity

Az eddigi hírek szerint egy igazán komoly sorozatra számíthatunk. A regényt Tony Grisoni (Az ifjú pápa) fogja adaptálni, a rendező Tom Shankland (Kártyavár) lesz. Borlú szerepében a The Walking Deadből ismert David Morrisseyt láthatjuk, továbbá feltűnik még Mandeep Dhillon (24: Élj egy új napért), mint Corwi rendőrtiszt, Maria Schrader (Deutschland 83), mint Ul Qoma nyomozója, és a Penny Dreadfulból ismert Christian Camargo Doctor Bowden szerepében.

Maga Miéville a következőket mondta a készülődő produkcióról:

Érdekes és valahol megható is volt látni, hogyan lesz a regényből forgatókönyv, és fantasztikus volt együtt dolgozni Tonyval (Grisoni), Tommal (Shankland) és a többi stábtaggal. Az, amit csinálnak egyszerre ismerős, visszavisz a könyvhöz, de egyszerre a saját munkájuk is. Valami, amit nagyon szeretnék felfedezni. Nagyon türelmetlen vagyok!

A forgatás Manchesterben és Liverpoolban lesz. A premierről sajnos egyelőre nincsenek hírek, de mindenesetre nagyon izgatottan várjuk, milyen lesz a Miéville könyvén alapuló sorozat. Aki olvasott már a szerzőtől, az tudja, hogy az ő fantáziájának kreálmányai képernyőre kívánkoznak; ennek megvalósításához pedig hozzáértőkre van szükség, ami az eddigiek alapján meglesz.

Facebook hozzászólások
Rómeó és Júlia

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?