A vécésnénitől a marsi Robinson Crusoe-ig

Nem csak Star Warsból áll a világ, a várva várt hetedik részen kívül az idei sci-fi kínálat tucatnyi filmje között lesz hat folytatás, képregény adaptáció, disztópia, időutazás, alternatív valóság. Mit nézzünk 2015-ben?Biztosra vehetjük, hogy áprilisban, a szenzációs négyes –  Jason Statham,  Vin Diesel, Paul Walker és Dwayne Johnson – munkássága nyomán kő kövön nem marad Amerika utcáiból, ha valami mégis elkerülné a csajozás-bosszú-sebesség lázában égő Halálos Iramban szereplőinek figyelmét, azt májusban biztosan a földdel teszi egyenlővé Tony  ’Vasember’ Stark  és pajtijai  a Bosszúállók: Ultron kora című moziban.

De nem csak a fémgonosz Ultron lesz az, aki 2015-ben a Föld ellen tör. Szerencsére Jupiter Jones (Mila Kunis) vécésnéni, afféle űr-Hamupikőkeként ráébred igazi szerepére és királynőként megvédi  Balemtől, a galaktikus főgonosztól azt, ami a jussa: a Földet. Az előzetesek alapján, Wachowski-testvérek által rendezett Jupiter felemelkedése nem hozza majd a Mátrix mély mondanivalóját, viszont az apró ötletek és a látványvilág kárpótolhatnak minket – egy picit…

Az akcióval operáló sci-fi filmek tematikáját némileg fellazítja a 2010-es Vissza a jelenbe (Hot tube time machine) folytatása. Az első részben, a „csak semmi beavatkozás a múltban” íratlan, időutazó szabályt maximálisan figyelmen kívül hagyó barátok gondtalan, a múltban megalapozott életüket kénytelenek maguk mögött hagyni a második részben és bepattanni a jakuzzi-időgépbe, hogy megmentsék társukat. A film képlete egyszerű: ismeretlen jövőbeli technológia + kaki-pisi poénok + színészi játék/2 = Hot Tube Time Machine 2.

Elon Musk rémálma válhat valóra az Ex Machina sci-fi thrillerben: egy fiatal programozót bíznak meg egy, elsőre akár álommelónak is tekinthető feladattal: figyeljen meg egy nőt. Egy mesterséges intelligenciával felruházott nőt! Alex Garland (28 nappal később, Napfény) rendező személye biztosíték a nyomasztó mozira.

Chris Columbust (Kincsvadászok, Szörnyecskék, Reszkessetek betörők!, Harry Potter) és a sci-fit vegyíteni olyan, mint  a fúziós konyha. Az eredmény vagy ízorgia vagy moslék lesz. Adam Sandler mindenesetre utóbbi lehetőséget erősíti, annak ellenére, hogy a Pixel alapsztorija izgalmas: a hadsereg számítógépes játék-készítőket bíz meg azzal, hogy győzzék le a New Yorkot megtámadó 80-as évekbeli videójáték karaktereket. Reszkess Donkey Kong!

A Halálos Iramban apokaliptikus remixe, a Mad Max: A harag útja május környékén érkezik hazánkba. A botcsinálta, orvosból lett rendezőnek, George Millernek nem két kiszuperált rendőrautóból és taxiból kell majd gazdálkodnia, mint az első, 1979 Mad Max filmben, az akkor a rendelkezésére álló 400 000 (ausztrál) dollárt biztosan meghaladja majd az új film előállítási költsége – hogy a sikerét is, az még kérdéses. Mel Gibson, aki másnaposan, törött orral jelent meg az első film szereplőválogatásán és legendássá tette Mad Max karakterét, nem fog szerepelni a Harag útjában – kár, pedig izgalmas lett volna látni az öregedő, de annál karcosabb Maxet. Marad Tom Hardy.

Az animáció világából átnyergelt Brad Bird rendező filmje, a Tomorrowland előzetese nem túl sokat árul el, legfeljebb annyit, hogy az egyik főszereplő George Clooney. „Frank (George Clooney) és Casey (Britt Robertson) egy időn és téren túli világba, Tomorrowland utazik, ahol cselekedeteik közvetlenül befolyásolják a világot és önmagukat.” Ez a filmes, alternatív valóság-recept bármit rejthet magában a nagyszerű gondolatoktól egészen a sekélyességig – ha az utóbbi igaz, azon Clooney-val sem lehet segíteni.

Hasonlóan rejtélyes a The Phoneix Project című dráma, mely a kopogó billentyűzetek, zölden pulzáló kurzorok és szikrázó vezetékek világába kalauzolja majd a nézőket. Négy tudós feltalálja azt a masinát, mely újra mozgásra bírja a holtakat…

Az 1993-as, véres, sikítós események után 22 évvel újra homokszem kerül az addig tökéletesen működő giccses és negédes Jurassic World dinóvurstli gépezetébe. A többit már ismerjük: a nyáresték sikítástól (és dinóhangoktól) lesznek hangosak.

Egy politikus tudja, a választási ígéreteket meg kell tartani, legalábbis úgy kell tenni. „I’ll be back” – ígérte és teljesíti is az ígéretét Arnold Schwarzenegger. Kíváncsian várjuk, hogy milyen az az „öregedő” Terminátor, amit a Terminator Genisys kapcsán ígérnek a készítők – már nem veszi el bőrdzsekis vagányok ruháját, motorját és napszemcsijét, esetleg az estéket már a bingó klubban tölti? Egy biztos, a rendező, Alan Taylor nyomott egy reset-et és az előző moziktól függetlenítette a történetet, de azért a „bevált recepten ne változtass” elv alapján, a film újra felelevenít egy klasszikus rangadót, a T-800-as és T-1000-es összecsapását.

Az év végén Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) vezeti csatába a körzetek lázadóit az elnyomók ellen (Az éhezők viadala: A kiválasztott – 2. rész).

Andy Weir könyve, A marsi  alapján készült film lesz minden bizonnyal 2015 legnagyobb durranása. A marsi Robinson Crusoe kalandjait Ridley Scott álmodja vászonra és hogy a „kivitelezőknél” se legyen hiba, olyan színészeket kért fel filmjéhez, mint Matt Damon, Jeff Daniels vagy Sean Bean.

Facebook hozzászólások

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Vian szerint:

    Mit nézünk idén?? Inkább az érdekelne hogy mit olvasunk!!! Hisz a Galaktika mármint a magazin egy írott forma lenne…
    Remélem lesz valami listaféleség a legtöbb kiadó már szivárogtat van olyan is aki címeket kér és válogatni szeretne .
    Hajrá ne adjátok fel!

  2. R15 szerint:

    Természetesen hamarosan lesz ilyen is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?