Filmajánló: íme a litván cyberpunk-thriller, az Eltünő hullámok!

Filmet ajánlunk a sci-fi és a cyberpunk kedvelőknek, méghozzá egy igen különleges mozit: a főként litván készítésű Eltűnő hullámokat (Vanishing Waves / Aurora).

Szeretnél belépni egy másik ember tudatába, hogy megtapasztald, milyen az ideális kapcsolat?

Egy laboratóriumban azzal kísérleteznek, hogy a kómában fekvő Aurora képzeletébe behatolva, feltérképezzék az agy működését. Lucast csatlakoztatják rá az öntudatlan lányra, aki olyan fantasztikus élményekkel ajándékozza meg, melyektől egy idő után képtelenség szabadulni, a kísérlet kicsúszik a tudományos keretek közül…

A fiatal litván rendezőnő filmjének premierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a zsűri különdíját, majd a CineFesten láthattuk, ahol a fesztivál fődíjában részesült, azóta több jelentős fórumon aratott szakmai és közönségsikert, többek között az Austini tudományos- fantasztikus tematikus fesztiválon, ahol több szekcióban is kitüntetésben részesült.

Az Eltűnő hullámok egy tudományos-fantasztikus dráma, melyben egy gátlásos férfi megdöbbentő utazást tesz egy eszméletlen és ismeretlen nő elméjében. A modern mese a vágy természetét kutatja – az emberi test és az elme közötti kapcsolatok és ellentmondások feltárásával. Ami ezt lehetővé teszi, egy idegrendszeri átruházáson alapuló tudományos kísérlet. Természetesen tudományos-fantasztikus filmről van szó, de a technikai társadalom amelyben élünk, a maga virtuális valóságaival egyre több eddig érintetlen kérdést vet fel.

Az alkotók a szürrealista művészeti hagyományt ötvözik a cyberpunk művészettel, mindezt pedig kortárs képzőművészeti és táncművészeti eszközök segítségével ábrázolják. A legújabb   számítógépes technika generálta trükkök mellett, kreatív látványtervezést, érzékletes koreográfiát, drámaiságot és kiváló színészi alakítást láthatunk.

„Én már tinédzser korom óta imádom a sci-fit, gyakorlatilag egész kis könyvtáram volt ilyen könyvekből. És aztán jöttek a tudományos-fantasztikus filmek, de ezekből elég nehéz jót találni, olyat, ami nem ugyanarra a kaptafára készült. Szóval a sci-fi mindig is jelen volt az életemben, és azok a kérdések, amelyek izgatnak, valahogy magától értetődően hozták a műfajt is.”

(Kristina Buozyte)

Mozi bemutató: 2014. február 13.

Hivatalos oldal: http://www.reelsuspects.com/2012/04/vanishing-waves/

Magyar oldal: www.facebook.com/menjunkmoziba

Előzetes: http://youtu.be/Y837oNLjWEo

Imdb: http://www.imdb.com/title/tt2208216/?ref_=ttawd_awd_tt

Korhatár besorolás:

 

Fesztiválszereplések:

Karlovy Vary International Film Festival, 2012: a zsűri különdíja

East of West Award – Special Mention: Kristina Buozyte, Bruno Samper

Neuchâtel International Fantasy Film Festival, 2012: a zsűri különdíja

Dublin International Film Festival, 2012: legjobb film

Fantastic Fest Austin, 2012, Méliés d’Or For Best European Fantastic Film: legjobb rendező: Kristina Buozyte, legjobb forgatókönyv: Kristina Buozyte, Bruno Samper, legjobb operatőr: Feliksas Abrukauskas, legjobb színésznő: Jurga Jutaite

Vancouver Rio Gring International Film Festival, 2012, legjobb film

Palic International Film Festival, 2012,  a zsűri különdíja

Jameson CineFest Miskolc, 2012, legjobb film, Emeric Pressburger díj

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?