Gőzhenger zúzta szét Terry Pratchett kiadatlan műveit

Augusztus végén járta be az internetet a hír, hogy Terry Pratchett befejezetlen műveit tartalmazó merevlemezt egy Lord Jericho nevű gőzgép semmisítette meg. Az eset nem baleset vagy figyelmetlenség miatt történt, hanem az író kérésére. A 2015-ben elhunyt szerző végrendeletében hagyta meg, hogy semmisítsék meg az el nem készült írásait – derül ki asszisztense, Rob Wilkins tweetjéből, ahol azt írja, teljesíti kötelességét. A BBC szerint 10 regényt tartalmazott az adattároló berendezés.

A merevlemez megsemmisítésére a Great Dorset Steam Fairben került sor, ahol a hat és fél tonnás Lord Jericho gőzhenger ment át a tárgyon, mielőtt a betontörő végleg végzett a maradványokkal. Azonban a merevlemez a vártnál sokkal jobban bírta a gőzhengert, így egy szebb sorsot kapott: bekerül a Salisbury Múzeum gyűjteményébe, mondta Richard Henry, a múzeum kurátora. A merevlemez darabjai szeptember 16-tól lesznek megtekinthetőek a Terry Pratchett: His World Exhibition kiállításon.

A befejezetlen művek elpusztításának módja nagyon is pratchetti. Ha komolyabban belegondolunk a döntésébe pedig alkotói oldalról érthető a drasztikus megoldás. Pratchett korábban azt mondta, nem szeretné, ha más fejezné be a könyveit. Habár vannak példák arra a zsánerirodalomban, hogy az írói instrukciókat követve más képes befejezni egy epikus művet (igen, Robert Jordan Idő kerekére kell gondolni, ami Brandon Sandersonnak köszönhetően lett befejezett), de mégsem ugyanannak az írónak a művét kapjuk, akiét szeretnénk. Továbbá a végeredmény se feltétlen az lenne, amit a szerző eredetileg szeretett volna papírra vetni. Ha így szemléljük a dolgot példaértékű, hogy Pratchett családja és barátai tiszteletben tartották kívánságát és nem próbálták befejezni a műveit vagy „félkészen” kiadni.

Viszont hadd szólaljon meg az önző olvasó is. Most már sosem tudjuk meg, hogy a kérdéses tíz regényben mit mesélt volna el Pratchett. Vajon Korongvilág történetek lehettek vagy valami máson dolgozott? Szegényebb lesz az életmű az említett írások nélkül? Ha pedig irodalmárok szemszögéből közelítünk a kérdéshez, akkor számos szövegtől estünk el, amivel más szemmel nézhetnénk az író műveit. Viszont olvasói oldalról meg kell említeni egy bizonytalanságot is: egyáltalán érdemes-e bármit félkész állapotban olvasnunk? Egy ilyen eset nem rombolná le az író iránt érzett rajongásunkat?

Mit gondoltok az esetről?

Facebook hozzászólások
A Feladat

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?