10 dolog, amit mindig tudni akartál A Gyürük Uráról (csak nem merted megkérdezni!)

A Gyűrűk Ura vitathatatlanul minden korok egyik legmeghatározóbb irodalmi alkotása. Való igaz, hogy egész tematikáknak szolgált alapul és visszahozott régi vagy éppenséggel sikerrel felfrissített agyonhasznált toposzokat. Annyi szintje van, hogy szinte a móriai balrogig le kell ásnunk, hogy megértsük… íme 10 kevésbé ismert, de igen érdekes tény Tolkien világáról!

1. Mágusok

Mindenki tud kapásból három mágust felsorolni, még azok is, akik csak A Gyűrűk ura filmadaptációkat látták: van a kedves nagypapa alteregó, Szürke Gandalf, a bölcs és elsöprő erejű Fehér Szarumán és a lököttnek tűnő, de szintén elképesztő erőknek parancsoló Radagast, a Barna. Ha egy kicsit jobban elmélyedünk a Tolkieni világban, máris találunk még két mágust, a kékeket. Alatar és Pallando névre hallgattak (Középföldén Morinehtar és Romestamo néven is ismertek), küldetésük Középföldén a távoli keletre vitte őket – konkrétan nem tűnnek fel a történetben. Egyébiránt Gandalfot is eredetileg Olórinnak hívták, a Gandalf (“a bot tündére”) egy ragadványnév, akárcsak a Mithrandir. A mágusok a Harmadkorban érkeztek Középföldére azzal a céllal, hogy a kontinens népeit barátsággal, bátorítással és bölcsességgel a nagy ellenség, Szauron ellen vezessék. Nem emberek, hanem halhatatln maia szellemek, akik emberi testbe öltözve jöttek nyugatról, az isteni hatalmú valáktól (úgy mellesleg a móriai balrog is egyfajta maia, és Szauron is az, csak ő a leghatalmasabbak egyike). Bővebben A szilmarilok végén olvasható róluk.

A szürke, a fehér és a rózsaszín varázsló.

2. Christopher Lee és J. R. R. Tolkien

Szarumán nem éppen az az “ülj a nagypapa ölébe” típus

A Gyűrűk Ura filmtrilógia nem csak a filmművészet terén sorsformáló, de a saját stábját is alaposan felforgatta: mindenki hamar Tolkien-rajongó (és szakértő) lett, kivéve azokat, akik már alapból is azok voltak. Utóbbi csoportba tartozik a Chuck Norrisi fiktív életművet is megszégyenítő Sir Christopher Lee, aki a stáb egyetlen olyan tagja volt, aki még személyesen találkozott J. R. R. Tolkiennel!

3. Ki A Gyűrűk Ura főhőse? Tolkien válaszol

J. R. R. Tolkien a nyelvészet és az irodalom nagy szakértője volt, nem kell hát csodálkozni, ha műve az átlagosnál is több felfedeznivaló titkot tartalmaz. Egy ilyen érdekes gondolat, amit maga a szerző vetett fel, hogy ki is A Gyűrűk Ura főszereplője? Erre most nyilván mindenki mond valamit: Aragorn, a visszatérő király, Gandalf az események mögötti értelmi szerző, esetleg Szauron, aki a Gyűrűn keresztül tulajdonképpen mindenkit zsinóron rángat… a józanabbak azt mondják, Frodó, aki tulajdonképpen megmenti a világot. Tolkien erre is a fejét csóválta mosolyogva, és kijelentette: A Gyűrűk Ura főhőse szerinte Csavardi Samu, a kertész. Technikailag a főszereplő Frodó: róla tudunk meg a legtöbbet, őt ismerjük meg a legjobban, és őróla van szó igazán sokszor. De a főhős Tolkien szerint Samu. És ha belegondolunk, igaz is: Frodóval ellentétben ő nem kalandos családból jön, face to face megvert egy ember- és orkevő óriáspókot, megostromolt egy orkokkal teli tornyot egymagában, Frodóval szemben mindvégig ellenállt a Gyűrű csábításának, és komoly éhezés és szomjazás után barátját becipelte egy vulkánba, ezen tettek egyenként is felérnek egy legendás tünde harci hérosz élete legjobbjához is. Nem mellesleg ő változik a legtöbbet jellemben is, rémüldözős kertészből válik rettegő, de félelmét legyűrő hőssé. Szóval… igaz lehet.

4. Sérülések

Egy ennyi harccal és rohangálással teli film forgatásán könnyen eshet kár a színészekben. Amikor Aragorn, Legolas és Gimli megtalálják az ork tetemekből álló, füstölgő halmot és úgy vélik, a hobbitok is áldozatul estek a rohír fegyvereknek, Aragorn fájdalmas gyászában belerúg egy sisakba, aztán az égre üvölti fájdalmát és térdre esik. Nos, az a fájdalomüvöltés nem csak az elvesztett barátoknak szólt, hanem annak a két lábujjnak, amelyek eltörtek, amikor Viggo Mortensen a sisakba rúgott. Nem állíttatta le a felvételt, felhasználta a tényleges fájdalmát, hogy játéka jobb lehessen – és tényleg igen meggyőző volt!

Ennek köszönhetően a trió futkározós jeleneteinél Viggo Mortensen két törött lábujjal, Gimli méretdublőre, Brett Beatty kificamodott térddel rohangált, Orlando Bloom pedig korábban összeveszett egy lóval, amin éppen ült, így ő pedig egy repedt bordával vett részt az üldözésben.

És ha már sérülés: Viggo Mortensen saját bevallása szerint kardmarkolattól szenvedte el az alábbi képen látható sérülést. Közölte a helyszínen, hogy minden oké, részéről mehet tovább, Peter Jackson rendező pedig értékelte bár az elkötelezettségét, de elzavarta fogorvoshoz.

5. “Mini”-atűr díszletek: a bigatúrák

Annyi, és akkora makettek és díszletek készültek a filmekhez, hogy a Weta Workshop munkatársai miniatűr helyett bigatűrnek kezdték nevezni őket. Barad-dúr tornya például majdnem öt méter magas volt.

 

A cikknek még nincs vége! További öt érdekes tényt olvashatsz ide kattintva!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?