10 város a science fiction világából

Jelenlegi városaink legtöbbször eltörpülnek azoktól a gigászi metropoliszoktól, amik a sci-fi alkotásokban fordulnak elő. Ezek az utópisztikus, vagy disztópikus városok sok esetben az utolsó menedékek az emberiségnek a jövőben.

A cikk során 10 science fiction várost mutatok be, amik valamilyen módon kiemelkednek a többi közül. Csak annyi volt a kritérium, hogy vagy a jövőben legyen, vagy fejlettségében kimagasodjon saját világából. Nem feltétlen kell emberek által lakottnak lennie, vagy hogy emberek építsék. Meglehet, hogy lemaradt egy-kettő fontos város a listáról, a javaslataitokat kommenteljétek az írás alá!


10. Kapitólium (Az éhezők viadala)
Panem óriási körzeteihez képest a kicsi főváros irányítja – és terrorizálja – az egész országot. Lakói a leggazdagabb körülmények között élhetnek, minden elképzelhető luxus elérhető számukra, miközben Panem többi része éhezik. Az egész olyan, mint egy görbe tükör a mai fogyasztói társadalom elitjének.


9. Tron City (Tron)
Tron City valójában nem annyira város a maga fizikális valóságában – tekintve, hogy egy virtuális világról van szó. Mégis kimagaslik a technológiai fejlettsége, és lakosságát tekintve is egy igazi metropolisz méretét ölti. De a legnagyobb előnye a tron rendszer, amiben az emberek eredeti képességeiket messze túl tudják szárnyalni.


8. Los Angeles (Szárnyas fejvadász)
A nem túl távoli jövőben a város igazi futurisztikus metropolisszá változik, repülő autókkal, nagy reklámfelületekkel, ahol az emberi társadalom már túlnőtte saját életterét. A film 2019-ben játszódik, így csupán csak röpke 5 év választ el ettől a jövőtől. Érdekes, hogy a 80-as években hogyan képzelték el a jövő városát, és hogy mi valósult meg ebből, és mi nem.


7. Metropolis (Metropolis)
A film tökéletesen bemutatja a kor gépekkel szemben támasztott félelmeit, felhasználva azt az impozáns látványt, amit az akkori eszközökkel kolosszális erőfeszítésbe került elkészíteni. Továbbá a jövőt ennyire pontosan nem mutatták be korábban, a forgalmas utak, a felhőkarcolók, mind hiteles képet alkotnak a mai metropoliszokról.


6. San Francisco (Star Trek)
A város nagy fejlődésen ment keresztül a történelem során – bár fejlettségében talán nem magaslik ki a kor többi városától, de diplomáciai jelentősége messze az egyik legfontosabb várossá teszi az alfa kvadránsban. Többek közt itt lett vége a harmadik világháborúnak, majd a Föderáció megalakulásában is kulcsszerepet játszott.


5. Gallifrey fővárosa (Doctor Who)
Gallifrey ugye nem egy város neve, hanem a bolygóé, mégis ez a név jut egyből az eszünkbe, ha meglátjuk az Idő Lordok kupolás városát. Talán fejlettségben és jelentőségében messze kimagaslik a lista többi városától, de még mindig sok rejtély övezi. A város az Idő Lord technológia fellegvára, TARDIS-okkal és még ki tudja mivel.


4. Atlantisz (Csillagkapu Atlantisz)
Nem a jövő, és nem is ember által épített, de az emberek legerősebb városa a Lidércek elleni csatában. Az ősök építették, akik főleg a fejlett technológiájukról híresek. A város erős pajzsot képes létrehozni, és még galaxisok közt is utazni. Nevéből is kiderül, hogy a görög legenda Atlantiszról innen származik…legalábbis a sorozat szerint.


3. Citadella (Mass Effect)
A város, vagy űrbázis fontos központja volt hosszú időn át a szövetségnek. Ősi eredete egy fejlett népre utal, akik többek közt a csillagközi utazásra szolgáló tömeg relékért is felelősek. A város számos faj otthonául szolgál, és diplomáciai központként fontos szerepe van a fajok közti kommunikációban is. Mindezek mellett eltörpül a végső szerepe a létesítménynek, amit most nem árulok el.


2. Diaspar (A város és a csillagok)
Egy milliárd évvel később a jövőben, amikor a Föld már kiszáradt, és nem képes az emberiséget eltartani, egyedül egy város van, Diaspar. A várost már csak gépek tartják fent, és az emberiséget is a gépek kontrollálják. Ez a világ utolsó menedéke. A város tele van rejtett csodával, és kevésbé rejtettel, puszta gondolatunkkal teremthetünk magunknak bármit, és szinte soha ki nem fogyó szórakozási lehetőségekkel bír. Mondhatni, maga a mennyország…Legalábbis ez az, amit az emberek tudnak.


1. Coruscant (Star Wars)
Mi lehet nagyobb város, mint egy egész bolygónyi város? A Galaktikus Köztársaság és a Sith Birodalom is központjául használta ezt a hatalmas metropoliszt. Volt időszak, hogy egy trillióan is laktak a bolygóvároson. Nem elég, hogy egy egész planétát lefed, de még magas felhőkarcolói is növelik gigászi méretét. Több tucat szinten keresztül utazhatnak a siklók és űrhajók. Az univerzum összes faja megtalálható a bolygón, a multikulturális fogalom nem is írja körül, mennyire. Továbbá itt található a Jedi Nagytanács is, akik több száz éven át őrizték a békét innen.

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

 1. benyo szerint:

  Remek elképzelés, remek tematika!

  De nem lennék én, ha egy kicsit nem kötözködnék… Most már kénytelen vagyok fenntartani fekete bárány híremet… 🙂
  Kezdjük azzal, hogy mind a tíz város beállítása a koncepcióba rendben van, mert a jelzett kritériumoknak mind abszolúte megfelel.

  Nos, anélkül, hogy nemzedéki kalamajkába keverednénk, a Kapitólium szerintem azért kerülhetett be a tizedik helyre, mert közvetlen korunk toposzai közé tartozik a világa. Ugyanis Gallifrey karakterével elismeri a cikkíró, hogy a város fogalmát tágabban értelmezi ha kell. Nos, ezt is figyelembe véve kimaradt egy gigantikus, és a zsáner egész univerzumának egyik leghatalmasabb objektuma, Trantor.

  Itt pedig egy kis kiigazítás, mert hibás következtetésre ad lehetőséget az alábbi meghatározás:
  “Egy milliárd évvel később a jövőben, amikor a Föld már kiszáradt, és nem képes az emberiséget eltartani, egyedül egy város van, Diaspar.”
  Van még egy… Lys. Az a város — illetve településhalmazzal képviselt másik koncepció –, amely Diaspar antitézise… Azt hiszem nem kell részletezni.

  Utoljára még azt mondanám, hogy számomra Coruscant és Diaspar értékrendje fordított sorrendű, de ez nem vitakérdés, mert ízlés esetében nem vitatkozunk, hanem tiszteleteben tartjuk a másik véleményt… 🙂

  Különben ragyogó válogatás, remek értékrend szerinti besorolás, gratulálok!

Vélemény, hozzászólás?