1961: Amikor a Szovjetunió bemutatott a nyugatnak

Ma, április 12-én az űrhajózás napját ünnepeljük. Több, mint öt évtizeddel ezelőtt ezen a napon hajtották végre az első emberes űrrepülést az oroszok. Jurij Alekszejevics Gagarin hagyta el először a Földet.Bár a Harmadik Birodalom juttatott először ember alkotta tárgyat az űr határán túlra, alkotói még majdnem húsz évig nem mehetett utána. Ennek több oka is volt, köztük az élettel össze nem egyeztethető körülmények a kozmosz sötétjében, illetve az oda való kijutás a plusz teherrel.

Vergeltungswaffe 2, az első hódító.

Majd eljött az ominózus nap, amikor orosz anyácska megmutatta erejét –az elrabolt német kutatók hathatós segítségével persze.

A Vosztok kilövés közben.

Vosztok 3KA űrkabin belülről.

Zajlott a hidegháború, a bolygót lángokba borító apokalipszis bármelyik napon bekövetkezhetett volna. Így örülhetünk, hogy az USA és a Szovjetunió azt a bizonyos dolgot inkább az űrutazásban mérte össze.

És bizony az Egyesült Államok az első körben csúnyán alulmaradt. Tudjuk persze, hogy ez nem törte le a lelkesedését, hiszen innentől már ő került ki győztesen. De az első vereség azért mégis jobban fáj egy kicsit. A világ egyik felét megrázó, a másikat megörvendeztető esemény nem jöhetett volna létre a Vosztok-program és a Vosztok 3KA űrkabin nélkül.

A szovjet propaganda tette a dolgát.

A kabin majdnem öt tonnát nyomott és 4,5 m hosszú volt. Biztosan elképesztő lehetett ebben az acéldobozban ülni, de ha Gagarin nem katapultált volna időben, akkor a Szovjetunió Hőse kitüntetést már csak posztumusz kaphatta volna meg. Az esemény alapvetően három dolog miatt rendkívül jelentős. A Szovjetunió megelőzte az Államokat, ember jutott az űrbe. A legfontosabb pedig, hogy az amerikai önérzetet annyira megsértették, hogy nyolc éven belül embert kellett küldeniük a Holdra, hogy megnyugodjon a lelkük.

Ahogyan az amerikai sajtó is.

JB

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. benyo47 szerint:

    “Majd eljött az ominózus nap, amikor orosz anyácska megmutatta erejét –az elrabolt német kutatók hathatós segítségével persze.”

    Gondolom — figyelembe véve cikked alapján manifesztálódó káprázatos történelmi ismereteidet — talán azt is tudod, hogy a SZU nem az “orosz anyácska” volt. Igaz, orosz anyácska társadalmi lélektana a hatalom és gigantizmus volt, de nem szovjet módon. Ez az egyik.
    Talán arról is tudsz, hogy az USA szinte az összes európai természettudóst (és a társadalomtudósokat i s, de ez általában nem médiahír…) megszerezte (köztük a németeket, és az összes magyart is), míg a SZU egyet.
    James Franckot.
    Többek között (valószínűleg, mert sok minden eltűnik az idő és a történelemhamisítás sodrában) neki is (valamint kiváló hírszerzésének) köszönhette a későbbi (atomfizikai) sikereit.
    Valamint zseniális — és minden történelempolitikai magyarázattól mentes — gondolkodóinak. Mondjuk Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkijnak.
    Aki feltalálta az űrlift elvét. Bizony… 🙂 Clarke csak továbbgondolta…
    Aztán Lobacsevszkijnek (tudod… Bolyai és Riemann társa, már asmúgy matekilag…). Aztán Gamownak (Big és Bangnak, Frater Lemaitre belga jezsuita tisztelendő, de zseniális csillagász úrnak).
    Aztán Antonovnak. Aztán Sklovszkijnak. Igaz az utóbbi úr tevékenysége nem médiaérzékeny, mert csak az űrbéli civilizáció törvényeit próbálta átültetni a matek világába…
    Ezek természetesen csak a gondolataim … Semmi rossz szándék nincs bennük, csak elmondtam…

Vélemény, hozzászólás?