2000 éves aksi, ősi óvszer: az ókor legmegdöbbentőbb technikai csodái I.

A mai ember hajlamos úgy nézni a múltat, a történelmet, mint egy töretlenül haladó fejlődési vonalat. Azonban ez ebben a formában nem igaz: sok tekintetben az ókor több kultúrája jóval többet tudott a világról, mint mi akár csak 100-150 évvel ezelőtt. Lássuk, mik voltak az ókor legmeglepőbb, akár a modern világba is beillő találmányai!

10. Lángszóró (Róma)

A görögtűz fantázianevű keverékről minden belevaló történelemtanár beszél legalább egy alkalommal. Ezt állítólag 673-ban “találta fel” egy szíriai ember – a krónikák bevallása szerint azonban máshonnan ollózta össze a receptet. A legfrissebb kutatások szerint ennek a ragadós, vízzel olthatatlan és erősen gyúlékony anyagnak létezett egy korábbi verziója, melyet elszórtan használtak harcászati célokra tüzes nyilakhoz már Caesar előtt is.

Viszont az ókori római zsenialitás határtalanságát jelezte, hogy dudaszerűen pumpálható módon, valamiféle csőből is tudták spriccelni, nagyjából olyasmi technikával, mint amikor az ember öngyújtó lángján fújja át a dezodort és élvezi a hatást, így a gyalogsági lángszóró feltalálásával az ókori Róma 2000 évvel megelőzte a modern kort.

9. Villanykörte (Egyiptom)

Az egyik legsokkolóbb teória ez az ókorral kapcsolatban. Egyiptomban, a Denderai Templomkomplexumban (Kr. e. 2000 körül épültek az első épületek, de az általunk ismert, feltárt struktúrák Kr. e. 360-340 körüliek). Ebben található három relief, amik egyes régészek és történészek szerint egy ókori villanykörtét ábrázolnak.

A mindig is konzervativizmusáról híres szakma szerint a stabilitást szimbolizáló dzsed-oszlopot és a lótuszvirágban születő kígyót látjuk a képen, melyek mitológiai jelentőségűek. A villanykörte-hívek életét bonyolítja a tény, hogy nem nagyon találtak ókori leleteket, amik az elektromossághoz köthetők lennének, a teória ellenfeleit pedig az bizonytalaníthatja el, hogy megépítették a képen látható tárgy pontos mását, és működött villanykörteként…

Meglepő kapcsolatok találmányok között: avagy mi formálta a mi világunkat olyanná, amilyen? James Burke könyve példás alapossággal válaszolja meg a kérdést:

Kapcsolatok

8. Az ókori akkumulátor (mai Irak)

Az egyiptomi lámpával ellentétben senki nem kételkedik abban, hogy ez a tárgy egy elem, és elemként is használták. A Pártus Birodalom idejéből származik (Kr. e. 250 és Kr. u. 250 között), egy égetett agyagedényről van szó, aszfalt lezáróval. Ezen át van dugva egy vasrúd, amit réz henger vesz körül. Minekutána ecet maradványait találták meg benne, a reprodukált tárgyba is ecetet töltöttek, ettől pedig hozzávetőleg 1,1 Volt keletkezik a kis akkumulátorban!

Hogy mi a bánatra használták 2200 éve, pontosan nem tudjuk, ugyanis nem mellékeltek hozzá használati utasítást. Valószínű, hogy fémek galvanizálásánál hasznosították, amikor az egyik fémet egy másikból alkotott felületbe helyeztek (pl. aranyszálakat ezüstbe). Ezt ma is így csinálják, többek közt Irakban is, így könnyen lehet, hogy valóban erről van szó.

7. Magas sarkú cipők (Egyiptom)

Nem éppen egy óriási jelentőségű technikai vívmány, de úgy éreztük, fontos, hogy egy divathoz kapcsolódó tárgy is megjelenjen a listában. A magassarkú annyira, de annyira a modern, felvilágosult nő-kép része, hogy muszáj elmondani, kb. Kr. e 3500-ban, azaz 5500 évvel ezelőtt a nők Egyiptomban már voltak olyan modernek és felvilágosultak, hogy bizonyos társadalmi rangon felül ilyeneket hordtak. (Igen, van lelet.)

Egyiptom 1001 fotón:

6. Óvszer (Egyiptom)

Belegondolni is furcsa, sőt, egyenesen durva, de bizony, így van: a világtörténelem első óvszereit is a Nílus partján készítették ultra finom szövésű anyagból. Nem csak a nem-kívánt gyermekáldástól való védekezésül használták, hanem mindenféle kencékkel a betegségek ellen is kiváló menedéket nyújtott. Kr. e. 1000-ből származik, azaz “mindössze” 3000 éve már létezett…

A cikknek még nincs vége! Folytatását itt olvashatod: http://www.booker.hu/hirek/?hirek[hirek][hir]=244

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?