400 terv a Mars felfedezésére

A nemzetközi tudóstársadalom igen nagy formátumban reagált a NASA felkérésére, hogy segédkezzenek az eddigi robotikus Mars-kutatási alapelveinek felülvizsgálatában és megújításában. Töb, mint négyszáz missziós vázlat és ötlet érkezett.

A NASA Mars-programja komoly csapást szenvedett el Barack Obama elnök 2013-as tervezett büdzséje miatt. A NASA erre – kénytelen, kelletlen – az európai ExoMars misszió mögé állt, ami 2016-ban orbitális vizsgálóegységet, 2018-ban rovert kíván küldeni a Vörös Bolygóra.

Az ügynökség emellett Mars-stratégiájának teljes átgondolását is elvégezte: hogyan lehet csökkentett költségvetéssel jobban felfedezni a Marsot. Ennek keretein belül kérték a tudományos világot, hogy ötleteikkel, elképzeléseikkel támogassák a Houstonban létrehozott ötletelő workshopjukat. Nagyjából 200 véleményre számítottak.

Ehelyett kapásból kétszer annyi szkeccs érkezett, tudósoktól, csapatoktól, egyetemi hallgatóktól és tanároktól, NASA központokból, de más laboratóriumoktól is… az űrkutatás világa a NASA mellé állt. 

John Grunsfeld, a NASA adminisztrátora elmondta:

“Ez az erőteljes válasz egyértelmű jele annak, hogy a Mars fontos a jövő felfedezései szempontjából. Igazi kihívás lesz a jó ötletek legjobbját kiválasztani és a megvalósítási fázisba helyezni.”

Június 12-14 között egy konferencián mutatják be a legjobb ötleteket. A workshop ezután a NASA Mars Program Tervezői Csoportjának fog segédkezni, hogy legkorábban 2018-ra elkezdhessék követni a felfedezési stratégiát, amely jócskán átnyúlna a következő évtizedekbe. A tervezői stáb kezét leginkább egy 2011-es kiadvány által kitűzött célok fogják vezérelni, legfelsőbb prioritásuk egy marsi kőzetminta hazajuttatása lesz.

Obama elnök emellett megbízta a NASA-t, hogy juttasson asztronautákat a Mars közelébe a 2030-as évek közepére. Ez egy kicsit ironikusnak tűnhet a részéről azok után, hogy erősen megnyirbálta a NASA költségvetését, de végül is 2030 elég biztonságosan messze van, nem igaz?

A tervezői stáb nyár végén egy jelentésben lesz köteles összefoglalni az elképzeléseit. Ezt egy szakértői gárda fogja értékelni, amelynek Grunsfeld lesz az elnöke.

Az akciós csomagért KATT IDE!

Persze, mindez a jelenleg futó NASA-tevékenységeket nem érinti. majd. A Curiosity rover például a hatalmas Gale-kráter mellett augusztus 5-én fogja a marsi lakhatóságot tesztelni.

2013-ben pedig a NASA fellövi orbitális egységét, a MAVEN-t, amelynek feladata a Mars ritkás felső-légkörének vizsgálata lesz. Az Opportunity rover, amely 2004-ben landolt, szintén küld még eredményeket. jelenleg a 22 kilométer átmérőjű Endeavour-krátert vizsgálja.

space.com

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?