Lenni vagy nem lenni?

Ha valaki rajong Shakespeare műveiért, vagy akár általánosságban csak a régi klasszikusok modern feldolgozásáért, akkor bátran ajánljuk neki Damien Brodericktől a Lenni vagy nem lenni című könyvet.

A regény a Hamletet dolgozza fel és alkotja újra, de ennél egy kicsit azért többről van szó, hiszen más elemeket is beemel a kultúrkánonból, s nemcsak az irodalom, de például a zene területéről is. Ha úgy tetszik, a könyv easter eggeket tartalmaz, nem is keveset, melyek felismeréséhez alapműveltségünket kell segítségül hívnunk.

Szórakoztató, ahogy a Hamlet parafrázisát látjuk a távoli-távoli jövőben, és emlékezetes is. Csakúgy, ahogyan a karakterek újraformálására is érdemes figyelmet fordítani és összehasonlítani őket. Már a nevek kialakítása is külön történet, sokat ugyanis megtart az eredeti műből, gondoljunk csak az egyik központi szereplőre, Telmahra.

Telmah a Földünkre érkezik, jó barátja lesz Rationak, a MI segítségével testet öltött, addig anyagtalan adatnak. Később viszont Telmah visszatér saját szülőföldjére, ugyanis hírt kap, hogy édesapja meghalt, ráadásul a tettest valószínűleg családon belül kell keresni… A végkimenetel persze eltér az eredetitől, s éppen az újraértelmezés miatt érdemes végigkövetnünk a cselekményt.

Összességében nagyon élvezetes könyv, még ha egy kicsit talán nehéz is olvasni. Damien Broderickre büszkék lehetnek az ausztrál sci-fi rajongók, mi pedig úgy vehetjük kezünkbe regényét, hogy biztosak lehetünk benne, hogy egy igényes munkát fogunk olvasni, amely keresztezi a klasszikus irodalmat a tudományos-fantasztikus irodalom kellékeivel.

Facebook hozzászólások

You may also like...