8 dolog, amit ne kövess el, ha nem akarod, hogy megégessen az Inkvizítor!

Megérkezett Nicholas Eymerich Budapestre! Ahhoz, hogy kellően biztonságban érezhesd magad, itt egy kis segítség: 8 dolog, amit ne kövess el, ha nem akarod, hogy perbe fogjon a főinkvizítor!

MEGÉRKEZETT az Indulj, inkvizítor!

1. Titokban iszlám hitre térés

Azokkal, akik hivatalosan iszlám hitűek, az inkvizíció nem foglalkozik – nem is foglalkozhat, csak és kizárólag azokkal, akik a katolikus egyházhoz tartozónak mutatják-vallják magukat. Ha te látszólag kereszténynek mutatod magad, vagy hivatalosan oda tartozol, de otthon titokban iszlám hitet gyakorolsz… akkor készülhetsz kezelésre, de csak ha nem vagy hajlandó egy figyelmeztetés után felhagyni a visszás tevékenységgel.

2. Szentségtörés

Gúnyolódsz a papságon? Szíved joga, bár örülni azért nyilván nem fognak neki. Gúnyolódsz Istenen? Irány a vasszűz, gondold át ezt szépen.

3. Társadalmi felforgatás

A világ teremtett rendje szerint van, akinek többet adott az Úr, van, akinek nem jutott annyi – de mindenki lehet boldog, ezt senki nem veheti el másoktól. Ha te bolygatod a társadalmi rendet (például azzal, hogy többnejűségben élsz, vagy “gazdagokat a máglyára” vagy “mindenki egyenlő” címszavakban hiszel, és fegyverrel ki is állsz értük), akkor lesz néhány álmatlan éjszakád a szenvtelen arcú inkvizítorral átbeszélni a nézeteidet.

4. Eretnekség

A hit dolgaiban az inkvizítor nem ismer kompromisszumot. Vannak dogmák, melyeket akár tetszenek, vagy nem tetszenek, mindenképpen el kell fogadnod, az ezektől való eltérés három fokozata ismert: I. kételkedés. Ez orvosolható és nem büntethető. II. megtagadás. Ezt már csak nyilvános megvallással lehet semmissé tenni, de még mindig megúszhatod strappado nélkül. III. a nyilvános megvallás és a ‘jó’ hittételhez való visszatérés visszautasítása – kétszer. Egyszeri eretnekségért még korbácsot se adhat az inkvizítor, ha azonban kétszer visszautasítod egyre udvariatlanabb hangon előadott felkérését a bűnbánatra, azzal felhívtad keringőre. És szólok: Eymerich atya bitang rossz táncos…

5. Boszorkányság

Ennek is sok szintje van, mezei tenyérjóslástól a halottidézésig és a démoni paktumok megkötéséig sokféle boszorkányság van – a latin szó azonban jelzi a hivatalos véleményt minderről: maleficare. Rosszat tevés. Tegyél “rosszat” egyszer – már ha gyanúba kerülsz, más ligában játszol, mint egy egyszerű eretnek vagy potom zugmuszlim. A boszorkányság ugyanis definíciójából adódóan Isten rád való gondviselésének elvetése, a “sors saját kézbe fogása” – méghozzá démoni vagy ördögi segítséggel. Itt pedig már nem kell tendert kiírni kínzómesternek, ha hírbe kerülsz, mész a kamrába játszani, ott meg tuti, hogy mindent bevallasz, ha lesújt a Malleus.

6. Istentagadás – nyilvánosan, nagy tömeg előtt

Ha te fontos ember, nemes, gazdag arisztokrata vagy király vagy, hallgatnak rád az emberek. Cuius regio, eius religio – kié a föld, azé a vallás, mondta a késő középkor embere, amikor hirtelen annyi vallásból lehetett választani, ami négy-öt ikea-katalógust is megtöltene. Ma úgy mondanánk: véleményvezér vagy, és ha te ezzel visszaélsz, és nyilvánosan fontos hittételeket (például Jézus emberi vagy pont isteni természete) megtagadsz, legfeljebb kétszáz páncélos testőr menthet meg az inkvizítortól (ha ők ugyan hajlandóak védelmezni egy aposztatát, és nem pont bicskát tolnak a rekeszizmodba).

7. Pogány istenek imádata

Szóval neked szimpatikusabb Thor, mert neki kalapácsa volt, a Krisztust meg keresztre szögezték? (Ugyan a rómaiak, nem a germánok, de mindegy.) Választhatod Thort, persze, de akkor tuti, hogy ott leszel a vasárnapi gyrossütésen Eymerichhel. Meghívót is kapsz. (Meg egy lehetőséget, hogy azonnal térj észre, de ha az nem jön össze, akkor barátkozz inkább Lokival meg a tűzóriásaival, hátha ők kihoznak majd a máglyáról. Egyébként segítek. Nem fognak.) Az Indulj, inkvizítor!-ban egyébként Eymerichnek pontosan egy ilyen ősi istennővel gyűlik meg a baja…

8. Démonok, ördögök imádata

A pogány isteneket imádni egy dolog – azokról minden becsületes inkvizítor tudja, hogy ha léteznek egyáltalán, egyszerű kis illuzionista démonocskák csupán. De egy teljes munkaidős ördögöt, netán egyenesen Sátánt imádni… Ez nyílt hadüzenet, ráadásul ezáltal beengeded az adott lényt az életedbe, a világba, így már ez megszálláshoz is vezethet. Akármelyik inkvizítor azonnal lecsap még csak a gyanújára is az ilyesminek – felejtsd el a pert, mert nem lesz…

Megérkezett az inkvizítor! Ideje máglyát gyújtani…

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?