9 millió éves lehet a Ryugu

Az elmúlt évek űrkutatási szenzációja volt, hogy a Hajabusza-2 japán aszteroida-kutató  űrszonda 2018 júniusában elérte és megközelítette a Ryugu kisbolygót,] majd 2019. február 22-én sikeresen leszállt rá. Egy különleges mechanizmussal fémlövedéket lőtt ki a talajba, hogy a becsapódás következtében felszálló porból és törmelékből mintát vehessen beépített “porszívójával”. A lövedékkel krátereket robbantott a felszínen.

A japán kutatók a kisbolygó sziklás felszíne alatt homokszerű anyagot találtak. Ez arra utal, a Ryugu az aszteroidáknak a “kőtörmelékkupac” kategóriájába tartozik, tehát olyan anyagokból alakult ki, melyek akkor maradtak hátra, amikor egy nagyobb test egy másik testtel összeütközött,

Ez egyúttal azt is valószínűsíti, hogy a Ryugu jóval fiatalabb, mint ahogy eddig vélték. A szakértők a korát 9 millió évesre becsülik.

A kísérlet fontos felfedezése volt, hogy a kráter kialakulását nem a felszíni erő, hanem a gravitáció akadályozta, ennek valószínű oka, hogy az aszteroida törékeny, porózus szerkezetű. A lövedék hatására keletkezett kráter nagyjából hétszer nagyobb volt, mint amekkora a Földön lett volna, ahol sokkal keményebb a felszín. Szintén érdekesség, hogy a kráter alakja nem kerek, hanem inkább félhold alakú, amiből arra lehet következtetni, hogy egyik pereme alatt egy nagy és kemény szikla húzódik, mely nem tört szét a lövedék hatására sem.

2061. Harmadik űrodisszeia

A Ryugu fedélzetére leeresztett három kutatórobotot. azóta is folyamatosan küldi az adatokat a földi űrközpontba, felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet.

Facebook hozzászólások

You may also like...