A civilizáció kozmikus követei

Mindenki abban hisz, amiben hinni akar. A hit kérdése kényes téma, és egyike azoknak a vitatémáknak, melyeket a végtelenségig folytathatnánk. A probléma akkor van, ha ítélőképességünket olyan emberek elméletei befolyásolják, kik légből kapott koholmányokkal igyekeznek megnyerni minket a céljaiknak. És ha az elmélet igaz, mégis hihetetlen? Ha olyan perverz módon egyértelmű, hogy mégsem hisszük el?

 

Egy science fiction regény akkor működőképes, ha a világ, melyet felépít, logikus. Még akkor is, ha a legkifacsartabban van felépítve, szüksége van egy logikus, követhető ok-okozati rendszerre, a lehető legkevesebb ellentmondással. Mégis, szükséges eleme a fantasztikum. Olyan dolgoknak kell benne szerepelnie (pl. gépek, felfedezések, teremtmények), melyeket el tudunk képzelni. Ha egy SF regény túlságosan is hiteles akar lenni, akkor nagy eséllyel túl száraz lesz, és nem fogja kényeztetni a fantáziánkat úgy, ahogy annak mi örülnénk. Ezzel összefüggnek az összeesküvés-elméletek is.

Az elméletek pusztán fikciók, melyekből lehet regényt írni, hozzáadva a tudományt, így hozva létre egy sci-fi írást. De! Szerethetjük bármennyire is a sci-fit, attól még tisztában vagyunk vele, hogy a regényben olvasottak nem igazak, legyenek bármennyire is hitelesen kidolgozva az ott olvasott, tudományos alapokon nyugvó elméletek. Mi lesz akkor, ha egy regénybe való elmélet olyan nagy népszerűségre tesz szert, hogy az emberek elhiszik? Két dolgot. Azt, hogy elmélet nem alaptalan, illetve azt, hogy nagy az isten állatkertje.

Abüdoszi hieroglifák, melyeken már látható nem egy mai, repülésre használt találmány.

Doguu szobor Japánból. Az elmélet hívei szerint ez a szobor egy lehetséges variációja a földönkívüliek megjelenítésének.

Az embereket már régóta megosztja egy elmélet, méghozzá az ókori idegenek (ismert még ókori asztronauta-elméletként/Paleo-SETI, idegen szóval paleoasztronautika címen  is) és a Föld kapcsolata. Ezen elmélet szerint az idegenek segítették az embert a kultúra megteremtésében, és az idegeneknek köszönhető agyunk fejlődése is. Az elméleten belül is akadnak eltérő vélemények.

Az emberek és idegenek közötti szexuális kapcsolat is az elmélet részét képezi.

Abban közösek, hogy az emberi faj az idegenek segítségével fejlődött tovább, de hogy génmanipulációval vagy szexuális úton, az már nem teljesen egyértelmű. Az elmélet hívői szerint az emberiség pár évezred alatti fejlődése abszolút hiteltelen, és csak egy külső erő beavatkozásával lehetett erre képes. Erre azon kívül, hogy kifejezetten becsmérli az emberi intelligenciát, az evolúció is rácáfol.

Űrhajóra emlékeztető véset.

 

Égőre emlékeztető falfaragás

Nem is beszélve arról, hogy nehéz elképzelni az ókori Egyiptom rabszolgáit, akik ilyen gépezeteket raknának össze. Az ilyen gépek összeszereléséhez mai ismereteink szerint pontos, kiszámított mérnöki munka szükséges, mely erőteljesen meghaladja az analfabéta munkaerő teljesítményét.

A cikk folytatása IDE KATTINTVA a booker.hun!

Facebook hozzászólások

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Vian szerint:

    Ennek a cikknek is örülök hisz az utóbbi évtizedekben az ufo és társai nem szívesen látott vendégek voltak a galaktikában is. Sokan úgy látszik lejáratták ezt a témát pedig egy érdekes a fantáziát megdolgoztató írány.
    Emlékszem kiadták az Ufok és elsüllyedt világok kötetet nagyon jó és érdekes volt Majd az Ufo összeesküvés címűt. Azóta hallgatás vagy én nem vettem észre.

    • Galaktika szerint:

      Igen, valahogy az UFO és a kapcsolódó témák “gáz” témákként voltak kezelve az elmúlt 10-15 év folyamán. Intelligensen és tudományosan hozzányúlva szerintünk sincs vele semmi gond, csak nagyon sokan nem így tettek, és valóban lejáratták.

Vélemény, hozzászólás?