A földsúroló Apophis

Csütörtökön tartották meg Marylandben az idei bolygóközi védelmi konferenciát. A rendezvény témája a bolygónkra az űrből fenyegető veszélyek, az egyik vezérvonal a lehetséges aszteroida becsapódások.  A tudósok nagyon készülnek az extrém közeli randevúra a Földre veszélyes Apophis aszteroidával,

A 99942 Apophis egy földsúroló kisbolygó, amelyet 2004. június 19-én fedeztek fel a Kitt Peak Nemzeti Obszervatóriumban, Arizonában. A tudósok között kisebb aggodalmat váltott ki, amikor a bolygó pályájának pontosabb ismeretében kiderült, hogy viszonylag nagy, 2,7%-os esélye van a Földdel való ütközésnek 2029-ben Ez a bulvár sajtóban mint a közelgő armageddon képe jelent meg, különösen azért mert a két következő közeli találkozás is péntek tizenharmadikára esik.

Az Apohis a veszélyes égitesteket minősítő Torino-skálán az eddigi legmagasabb, 4-es besorolást érte el.  A NASA 2011-es, 2012-es és 2013-as adatok alapján kizárta annak lehetőségét, hogy a kisbolygó esetleg ütközhetne a Földdel 2029-ben és 2036-ban. De veszélyes közelségben fog elhaladni.

  1. április 13-án pénteken a 340 méter átmérőjű a földfelszíntől 31 ezer kilométerre fog elszáguldani. Ez épphogy kívül van a geostacionárius műholdak pályáján. Az objektum látszólagos fénye nagyon erős lesz, ezért a Föld néhány területéről szabad szemmel is látható lesz. Bár csak ezerévente egyszer kerül ilyen közel egy ekkora aszteroidaa Földhöz, az Apophis rögtön ráduplázik. 2036-ban szintén ilyen közel suhan el a bolygónk mellett.

Az elhaladásról animációt készített a NASA, amelyet a rendezvényen mutattak be.. Az apró pöttyök a keringő műholdak.

Az elhaladás különleges lehetőséget kínál majd a kutatók számára, a távcsövekkel néhány méteres pontossággal megfigyelhetik az aszteroida felszínét. Az áthaladás azért is érdekes, mert az égitest egy gravitációs kulcslyukon fog áthaladni, és előfordulhat, hogy emiatt úgy változik a pályája, hogy 2036. április 13-án nekiütközik a Földnek. Az eddigi vizsgálatok szerint ennek nagyon kicsi az esélye.

Facebook hozzászólások

You may also like...