A Galaktika következő könyve: Eymerich – Indulj, inkvizítor!

Rövidesen érkezik az olasz science fiction nagyágyúja, Valerio Evangelisti főművének tartott Eymerich-sorozatának első könyve, az Indulj, inkvizítor!

A szemfülesek és oldalunk olvasói már talán tudják, hogy a következő galaktikás könyv nem más, mint az olasz science fiction színtér legnagyobbnak tartott szerzőinek egyike, Valerio Evangelisti regénye lesz, az Eymerich-sorozat első epizódja Indulj, inkvizítor! címmel.

Evangelistit tartják az olasz New Weird (a régi weird képviselője volt például H. P. Lovecraft míg az új vonal tagjai közt olyan írók vannak, mint China Miéville, vagy Jeff VanderMeer), és az ún. Új Olasz Epika mozgalom kulcsfigurájaként tekintenek rá. Ez az irodalmi ágazat tervszerűen szakít a posztmodern irodalom stílusával és eszköztárával, jellemző rá a beláthatatlan nézőpont: soha nem tudjuk, mit, hogyan és milyen mértékben láttat majd velünk a főszereplő vagy az író, emiatt a regény meglepetések sorozatát tartalmazza, a stílus ezért ideális krimi, thriller és rejtélyek körül forgó művek megírására.

A rejtély központi motívuma Evangelisti műveinek is. Lássuk, miről is szól az Eymerich: Indulj, inkvizítor!

A cselekmény három szinten játszódik: a legfontosabb szál a napokban emlegetett történelmi személy, a XIV. századi inkvizítor-generális, Nicholas Eymerich története. Az inkvizítor Aragóniában egy titkos szekta nyomaira és irataira bukkan, melyeket természetfeletti események sora kísér – az inkvizítor szemében az ördög nyomai. Eymerich azonnal az ősi istennőt imádó szekta nyomába ered, hogy kiderítse az igazságot…

A második szál nagyjából a mi jelenünkben játszódik: Marcus Frullifer fizikus a főszereplője, aki egy olyan korszakalkotó elméleten és technikán dolgozik, amely megmagyarázhat egy sor természetfeletti jelenséget – és lehetővé teheti az emberiség számára az űrutazást.

A harmadik szál két évszázaddal későbbre viszi az olvasót: a megvalósult szupertechnológia, a hiperhajtómű segítségével a Malpertuis űrhajó útját mutatja be, melynek úticélja az a bolygó, melyről Eymerich eretnek pogányai írtak, és amelyen hitük szerint istennőjük él…

Így korokon és téren átívelően egyesül a három szál, és megkapjuk az évezredes nyomozás válaszait – vagy legalábbis az információkat, ugyanis magukat a válaszokat már az Olvasónak kell felépíteni belőlük, ez Evangelisti írásainak egyik nagy előnye. A történelmi hűség észrevétlenül csap át science fictionbe, és fordítva, mindez mesterien megírva.

Annyira mesterien (ezt nem csak állítjuk róla), hogy hazájában Evangelisti rocksztárnak kijáró rajongásban részesül: Eymerich – ciklusából bestseller képregények, asztali táblás játékok, számítógépes kalandjátékok készülnek, szerepjáték-világ épült rá, rajongói pedig rendszeresen tartanak élő-szereplős, “beöltözős” játékmeneteket.

Részlet a játékból

Az Eymerich-sorozat megjelent már Franciaországban, Lengyelországban és még egy sor helyen – mindenhol igen hamar megmászta a bestseller listákat, meghódítva a helyi science fiction-kedvelőket. A széria jelenleg 10 kötetes olaszul – így, amennyiben a magyar közönséget is meghódítja Eymerich és világa, hosszú, igényes közös olvasásra számíthatunk!

Egy eredeti, olasz borító

A kötet már előrendelhető, borító és tartalomleírás rövidesen érkezik!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

4 hozzászólás

  1. Vian szerint:

    Sok sikert a sorozathoz! Valószínű az első kötettel megpróbálkozok.

  2. solymosgyu szerint:

    Mi a bizonyíték rá hogy nem fogok ugy járni vele mint connie-vel?

Vélemény, hozzászólás?