A Halál és a Robot

A Halált meglehetősen ritkán látni szórakoztató szerepkörben, de ez az elragadó, stop-motion animációval készült rövidfilm garantáltan meg fog mindenkit ragadni.A Death and the Robot története nagyvonalakban: Adott egy haldokló és kopár Tim Burton-i világ, ahol a csuklyás Halál ezúttal egy ’lányka’ alakjában ölt testet, és találkozik egy tüneményes, Wall-E típusú robottal. Bár jobban nem is különbözhetnének egymástól, egy dologban azonban mégis hasonlítanak: mind a ketten borzasztóan egyedül érzik magukat. Aztán, amikor végre el merik hagyni rejteküket, és találkoznak, nemcsak egymást, de a körülöttük lévő világot is megváltoztatják…

Keserédes és szívszorító kis történet, melyben mind az animáció, mind pedig a karakterdizájn remekül működik, miközben egy sötét, mégis bűbájos történet tárul a néző elé, meghintve mindezt egy csipetnyi humorral.

A Death and the Robot megálmodója, rendezője és animátora Austin Taylor, aki a társproducer, Alexander Thompson által írt scriptből készítette a filmet. A munkálatok 2012-ben kezdődtek az észak-karolinai egyetemen, majd alig egy év múlva a kész alkotás már a filmfesztiválokat járta. Csak nemrégiben mutatták be online is, először pedig a Firstshowing tette közzé.

Austin Taylor, a honlapja szerint igazi polihisztor– animátor és rendező, festő, szobrász; örökké a jó sztorikat kutatja. Egy észak-karolinai kisvárosban született és nevelkedett, jelenlegi székhelye Oregon. Rajong a vizuális-történetmesélésért, és egy egész hálózatot sikerült kiépítenie lelkes és tehetséges emberkékből, kik minden nap inspirálják őt. Taylor mindig keresi a lehetőségeket a kreatív kooperációra, szóval bárki, aki hasonló projektben érdekelt ne habozzon felvenni vele a kapcsolatot.

Taylor és Thompson a Prologue-gal szabadúszóként tevékenykednek, de közben ők csinálják az American Horror Story: Freakshow nyitányát. Thompson jelenleg egy általa írt, fantázia elemekkel dúsított sci-fi rövidfilmen dolgozik, amit egyúttal ő is fog rendezni, és Sam Froelich (Kabinláz) lesz a producere.

A Death and the Robot zenéjéért Tom Hauser a felelős, akinek sikerült egy nagyon bájos, érzelmes score-t komponálnia. Hauser eddig különböző rövid és dokumentumfilmekhez szerzett zenét.

Azalatt, míg a rövidfilm 2013-2014 között a filmfesztiválokat járta, rengeteg díjat sikerült bezsebelnie:

A Dimension 3D-s nyomtatásos eljárással előállított bábuk mozgatásához hagyományos stop-motion animációs technikát használtak, megfűszerezve mindezeket komplex CGI-al, így a különleges és szokatlan animációs elemek szolgáltatják a Death and the Robot narratíváját. http://www.atayloranimator.com/#!Death%20Prepainted%20Orthographic%20View/zoom/c1o1f/imageh9c

Ebben a videóban betekintést nyerhetünk a munkafolyamat részleteibe:

(Austin Taylor youtube csatornája: https://www.youtube.com/channel/UCTVTh6YvxBLat1t_7lHdydg)

Bósa Diána

Kapcsolódó linkek:

https://www.facebook.com/DeathAndTheRobot; http://www.firstshowing.net/2015/watch-death-and-the-robot-a-stop-motion-animated-short-film/; http://www.imdb.com/title/tt2913704/; http://www.atayloranimator.com/; http://moviepilot.com/posts/2015/01/09/tim-burton-esque-short-film-death-and-the-robot-is-heartbreakingly-sweet-and-dark-2565410?lt_source=external,manual,manual,manual; http://geektyrant.com/news/beautifully-dark-animated-short-death-and-the-robot; http://thepuffington.com/at-the-end-of-the-world-a-robot-becomes-best-friends-with-death/; http://twitchfilm.com/2014/11/death-and-the-robot-watch-this-bittersweet-story-of-friendship.html;

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?