A halál völgyének árnyékában

A csernobili atomkatasztrófa, amely ma 28 éve következett be és máig a legsúlyosabb nukleáris balesetnek számít, több művet – regényt, filmet, sőt videojátékot – is megihletett. A szomorú évforduló alkalmából ezek közül mutatunk be párat.

A filmek világában manapság rengetegszer találunk nukleáris katasztrófát és posztapokaliptikus világot, de Csernobil helyett inkább zombik és jövőbeli háborúk kerülnek a középpontba. Ellenben olyan népszerű filmsorozatokban is felbukkan az ukrán város, mint a Die Hard, aminek ötödik részében a finálé játszódik itt. Persze a téma elkerülhetetlenül összekapcsolódik a horrorfilmekkel is, erre egy példa az Ideglelés Csernobilban című alkotás, melynek eredeti, jobban hangzó angol címe Chernobyl diaries. Ebben hat fiatal turista extrém élményre vágyva felbérel egy idegenvezetőt Pripjatyba. Hamarosan kiderül, hogy nincsenek egyedül…

A radioaktív borzongásra vágyók kipróbálhatják a videojátékok nyújtotta élményeket is, ezek közül a S.T.A.L.K.E.R. különböző részei (Shadow of Chernobyl, Call of Pripyat), vagy akár a Call of Duty sorozat is tartalmaz Csernobil környékén játszódó jeleneteket.

A S.T.A.L.K.E.R. „brand” egyébként – csak orosz kiadásban létező – könyvekkel is jelentkezett, de ezek nem összetévesztendők a Sztrugackij fivérek Stalker – Piknik az árokparton című zseniális regényével, ami az ötletadóként szolgált ezeknél, és az ugyanilyen címet viselő filmnél is. Egy újabb híres, nukleáris katasztrófa ihlette mű Frederik Pohl Csernobil című könyve, amit leginkább dokumentumregényként lehetne jellemezni. Az író megbízható forrásokból, szemtanúk vallomásaiból dolgozott, így egy nagyon valósághű, mégis izgalmas alkotás lett a végeredmény.

Érdemes még megemlíteni, hogy nemrég zárult le egy Kickstarter gyűjtés, ami Gerd Ludwig 20 éves munkásságának eredményét önti fotóalbum formába. A fotós kilenc alkalommal utazott el a Csernobil zónába, és az itt készített képeiből készítette el a The Long Shadow of Chernobyl címet viselő gyűjteményt. Néhány kép ezek közül:
 

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

 1. benyo47 szerint:

  “A csernobili atomkatasztrófa, amely ma 28 éve következett be és máig a legsúlyosabb nukleáris balesetnek számít, több művet – regényt, filmet, sőt videojátékot – is megihletett.”
  Így van. De az egész emberi kultúra a bizonyíték arra, hogy az ihlet nem mindig szül igazi alkotást…
  Mint a cikkben szóba került, mindenféle agyament zombi, horror és egyéb zsánerű filmet sikerült belőle csinálni, csak ezt nem, ami a valóságban történt.
  Ha másért nem, akkor a tanulságért.
  Hogy mi a tanulság? Az atomenergia használatával hozzányúlunk a természet alapvető erőihez. Azzal most ne foglalkozzunk, hogy ez mennyire veszélyes önmagában. De ez az a terület, ahol a felelőtlenség több, mint bűn. Hiba. Márpedig Csernobil ennek a felelőtlenségnek a mementója. A gyávaságé és alkalmatlanságé, amely miatt napokig, hónapokig, évekig hazudtak a felelősök.
  Az eredmény Pripjaty, amely rosszabb a legagyamentebb zombifilmnél…

Vélemény, hozzászólás?