A holnap, amire nem akarsz felébredni: Tíz sötét jövőkép

Alig száz évvel ezelőtt az ember egy csodás, szebb jövőről álmodott, ahol senki sem szenvedett szükséget. Ez már nincs így, a mai világ szörnyűségeket vetít előre, filmek százai jelenítik meg előttünk borús jövőnket. Tízes listánkon mi is megpróbáltuk összeszedni a legvalószínűbb vagy legszörnyűbb lehetőségeket.

10. Zombi apokalipszis
El kell ismerni, annak az esélye, hogy munkába indulva élőhalottakba futunk csekély, de nem kizárt! A mai fiatalok Hollywood ténykedésének köszönhetően ma már talán meg sem lepődnének, ha húsevő hullák vennék üldözőbe. Számtalan regény, film, játék dolgozta már fel a témát, és fogja még ezután is, így valószínűleg már nem kell bemutatni, mi is történne pontosan.

9. Börtön bűn nélkül
Még most figyelmeztetek mindenkit, hogy filmes utalások szép számmal lesznek cikkünkben, sőt pár lehetőség egyenesen miattunk került fel rá. Ilyen a Spielberg és Tom Cruise nevével fémjelzett Különvélemény is. Ebben a világban rabságban tartott, jövőlátók állnak az állam szolgálatában. A vétkeseket már azelőtt elítélik, mielőtt bűnüket elkövethették volna. Ez jól is működik, már ha az ember a saját céljaira kívánja felhasználni. Hogy mitől esélyes? Nézzük csak meg Angliát a tízmillió és egy térfigyelő kamerájával. Lehet, hogy csak a jó szándék vezérli vezetőinket, de könnyen lehet belőlük a Nagy Testvér.

8. A felvásárolt világ
A vállalatok irányítanak mindent, a túlnépesedés miatt sokan a gyarmatokra kénytelenek költözi, ennek tetejébe pedig a külső világokon használt emberszerű robotokra- a replikánsokra – csak halál vár a Földön. Igen, bizony a szárnyas fejvadász disztópiája a következő összeállításunkban. Aki esetleg még nem ismeri -akkor gyorsan tessék megismerni- ez az egyik legsötétebb világ, amelyet ember eddig alkotott. A lakosság az óriási metropoliszokba tömörül, a rendőrség suhanóival figyel mindent az égből, na persze minden aprósággal ők sem foglalkozhatnak. És az egészet még megfejelték a Földön illegális robotemberekkel meg az őket üldöző fejvadászokkal. Ha itt kellene élnem, rövid időm belül én is inkább egy gyarmatra költöznék.

7. Globális felmelegedés
Aki még nem hallott volna a jelenségről, annak meg kell tennie két fontos dolgot: 1. bújjon ki a szikla alól, ahol eddig élt, 2. olvasson utána kicsit. Nem tisztázott, hogy civilizációnk e a felelős, esetleg csak bolygónk egy melegebb ciklusa közeledik, az tagadhatatlan, hogy klímánk változik. Mi az elején még jól járhatunk, ha minden igaz mediterrán éghajlat alatt élhetünk, de olasz barátaink szénné fognak sülni, míg keleten szegény angolok egy kisebb jégkorszakot élhetnek majd át. Hogy ezer év múlva lesz éghajlatunkkal, egyelőre ne zavarjon senkit, ami a közeljövőt illeti, kezdhetünk aggódni.

6. Világjárvány
Az ismert világot már nem egy alkalommal fenyegette valamilyen gyilkos kór. Százezrek, milliók estek áldozatul dúlásuknak. Gondoljunk csak a pestisre, vagy a spanyol náthára, mindkettő rettenetes pusztítást vitt végbe. Jogosan gondolhatjuk, hogy a modern, nyugati orvoslás megvéd minket, de ne legyünk ennyire bizakodóak. Vírusos betegségeket a mai napig nem tudunk gyógyítani, megelőzésükkel védjük magunkat. Persze támadónk lehet baktérium is, amik ellen az antibiotikumokkal védekezhetünk. Védekezhetnénk, ha nem kapnánk minden enyhe betegségre is, így viszont csodálatosan erős rezisztens törzseket alakítunk ki, egyszer talán a ma ritka TBC is komoly gondokat okozhat. És végül ne feledjük, egyik kontinensről a másikra órák alatt eljuthat bárki, betegségével együtt.

5. Az egy százalék uralma
Ami igaz az igaz: ez nem lesz, hanem van. Amerikában a bizonyos 0.8% birtokában van az ország pénzének 90%-a, a maradék osztozhat a többin. A többi országban sincs nagyon másképpen ez, azonban még a kisember is elél valahogy. A Fritz Lang Metropolis című klasszikusában megjelenő jövő munkásai mellett mi nem panaszkodhatunk. Ugyanis a dicső felszínlakókkal ellentétben nekik a föld alatt kell leélniük egész életüket, robotmunkával biztosítva a város működését. Az 1927-ben megjelent mű elképesztő módon megelőzte korát, dieselpunk világa a későbbi cyberpunk előfutára volt. Az osztályharc- bár már a 20. században is komoly problémát jelentett- semmilyen más alkotásban nem jelent meg ennyire erőteljesen azóta sem. Ráadásul aggasztóan nagy esély van rá, hogy ez velünk is megtörténjen, a mi uraink is jó ötletnek tarthatják ezt.

4. Idegen invázió
Amekkora univerzumunk valószínűleg nem vagyunk egyedül. Itt nem az a kérdés, hogy vannak e, csupán, hogy mennyire érdekeljük őket. Valószínűleg nem fog leszállni holnap a kertünkbe E.T. Mégis, mi lesz velünk amennyiben megteszi? És ha nem békével jött? Egyszerű a válasz: azt tesznek velünk amit akarnak. Egy a világűrt átszelő fajjal szemben a kicsi humánoknak-nekünk-, akik még csak a szárnyukat bontogatják nem valószínű, hogy sok esélyünk lenne. Kipusztítanak, rabszolgasorba döntenek, elveszik nyersanyagainkat, bármit csinálhatnak. Pusztulásunk nem biztos, milliók, akár milliárdok túlélhetik, mégsem lenne azért olyan jó a világ.

3. A végső háború
Háború. Területért, nyersanyagért, becsületért. Az első ősemberek ideje óta írtjuk egymást szisztematikusan, vigyázva, nehogy túl nagy károkat okozzunk magunknak. Sok történész gondolja, hogy atomfegyverek nélkül elkerülhetetlenül belesodródtunk volna a harmadik nagy világégésbe. Szerencsére senki nem akarta megnyomni azt a bizonyos gombot. De ha egyszer elpattan valami kollektív tudatunkban, mert elfogy az olaj, a víz vagy bármi nélkülözhetetlen, akkor lesz nemulass. Rakéták pettyezik az eget, tankok tépik fel a felszínt, katonák gyilkolják egymást puszta kézzel. Néhány évet kibírunk, egy tíz, esetleg húsz éves háború, vagy pár száz nukleáris fej viszont civilizációnk végét jelentené. Ne akarjunk ilyen holnapot.

2. Gyilkos meteor
Nem is olyan régen, 65 millió évvel ezelőtt bolygónk nem hallgatott anyukájára, és játszott Meteor úr kicsi fiával. Tudjuk mi lett a vége- konkrétan az emlősök uralma, majd a miénk. Egy ilyen találkozónak ma nem valószínű, hogy örülnénk. Ha még pár évtizedig megússzuk, utána már könnyen letéríthetjük gyilkos pályájáról. Azonban jöhet hamarabb is. Bizonyos méret fölött nincs is miről beszélni, eltűnne az élet a Földről. De járhat „csak” pár milliárd ember halálával, teljes klímaváltozással, a Napot eltakaró felhőkkel. Ebben az esetben szerencsénk van, fajunk fejlettsége visszaesik ugyan, a Homo sapiens azért megmarad, idővel fejlődik tovább.

1. Zöld szója
A nem túl távoli jövőben, 2022-ben járunk. A Föld túlnépesedett, a talaj nagy része szennyezett, az óceánok kiszáradtak a klímaváltozás következtében. Itt egyszerűen minden elromlott, ami csak elromolhatott. Látszik, hogy a filmet Harry Harrison Helyet! Helyet! című regénye ihlette. Az emberek élelmezése a Soylent Corporation nélkül lehetetlen volna, ők adják az étel felét a világnak. Termékeik a piros, a sárga és a rendkívül népszerű zöld szója. A legújabb, planktonokból készült zöld szója kiosztására minden kedden kerül sor, de olyan kevés van belőle, hogy szinte mindig be kell vetni a rendőrség tömegoszlató egységeit. Az egyszerű gyilkossági ügyben indult nyomozás, melynek vezetője Robert Thorn felügyelő végül az egész világra kiható, szörnyű tények felszínre kerülésével zárul. Talán a Soylent Corporation nem is olyan jófiú, mint elsőre gondolnánk.

Egyetértetek tízes listánkkal? Nem? Mit változtatnátok rajta, a sorrend nem tetszik, esetleg hiányoltok valamit? Ez esetben írjátok meg véleményetek, kíváncsiak vagyunk rá.

JB

Facebook hozzászólások

You may also like...

6 hozzászólás

 1. solymosgyu szerint:

  ez érdekes cikk.

 2. solymosgyu szerint:

  Én hiányolom hogy magőg-ről és gőg-ről semmit sem írtatok. Mivel fognak támadni? Hogy állítsuk meg őket?

  • Vian szerint:

   Solymosgyu!
   Ajánlottam már hogy lépj be a sciencefiction.hu oldalra ott képzett szakemberek megválaszolják a kérdéseidet,
   Akár nyithatsz egy klubot és ott az érdekfeszítő és izgalmas kérdéseidet felteheted!!
   Hajrá!!

 3. solymosgyu szerint:

  Én meg kérdeztem már hogy hogy lehet oda regisztrálni?

Vélemény, hozzászólás?