A karácsonyi készülődés jegyében

Így karácsonytájt a legtöbb ember csak tolja maga előtt a karácsonyi meglepi-vásárlást, gondolván, hogy van ideje bőven, hiszen, még cirka két hét van hátra a Szentestéig, a gyertyagyújtásig. Van, aki saját kezűleg készített, horgolt, kötött, fűzött, montírozott, szegett, varrot, faragott apró-cseprőt tesz a fa alá – bár, a hozzávalókat ő is megveszi valahol.
Van, aki a hipermarketek dzsungelében tör előre a sűrű, tömött sorokban hömpölygő, ámde vásárlási láztól megrészegült és fékevesztett emberek között, veszélyeztetve testi épségét, és pénztárcája tömöttségét e felettébb rizikós közegben.
Van, aki helyes, meghitt pici boltocskákban böngészi a polcokat, várva, hogy szembejöjjön vele az igazi, az egyetlen, a hamisítatlan Személyreszóló Ajándék.

Mindezt sokszor addig húzzák, halasztják, hogy mire észbekapnak, már karácsony délelőttje van, ami, mint tudott, munkanap. Ilyenkor aztán persze hajtják maguk előtt a perceket, aztán rohannak a legközelebbi bevásárlóközpontba, és szembesülnek azzal, hogy rajtuk kívül sokezer feledékeny, avagy elfoglalt ember hagyta az utolsó percre az ajándékvásárlást.

 Mi tudjuk, hogy a karácsony nem a vásárlásról, hanem az emberi kapcsolatokról szól.
Az adventi várakozás meghittségéről, az egymás elől titkolt készülődés huncut öröméről, a beigli illatáról, a családi vacsora vidám hangulatáról, a Szenteste varázsának törékeny szépségéről, parányi, remegő gyertyafénnyel fellobbanó örök igazságáról.
A szeretetről.


Amikor a sötét utcán felnézünk az ablakokra és meglátjuk a karácsony fényeit, sokszor azt firtatjuk, hogy vajon az ablakok, fények, ajándékok, csillogó füzérek, és díszes szalagok között megtalálható-e az ünnep összetartó ereje… szeretnénk hinni abban, hogy igen.

Ahogy abban is hiszünk, hogy a karácsonyi vásárlásnak nem szabad feszült és terhes feladattá válnia. Hiszen az a bizonyos Személyreszóló Ajándék akkor jön velünk szembe, amikor ellazulunk, letesszük a hétköznapok gondját, lélekben kinyíltunk  a szeretteink felé, és rájuk hangolódunk.
Néha elég csak felidéznünk egy arcot, egy hangot, és eszünkbe jutnak a közös évek, az egymástól kapott türelem, megértés, kedvesség, az egész éves törődés és gondoskodás.

A ráhangolódás nyugalmához ad segítséget a Galaktikabolt nyújtotta lehetőség, mellyel akár otthon, egy bögre illatos forralt bor mellett, vagy egy beavatott jóbarát társaságában is megejthető a bevásárlás. Egyszerűen, kényelmesen, annyi idő lehet szánni a tervezésre és a részletekre, amennyit csak akarunk, miközben nem kell a csatangoló gyerkőcre, az ide-oda csúszkáló nagykabátra, a pénztárcánk, és parkolóban hagyott autó biztonságára ügyelnünk.

Az emlékek által felidézett hangulat pedig egészen biztosan elvezet azokhoz a könyvekhez mellyekkel az olvasás időtlen élményét tudjuk átnyújtani azoknak, akiket a szívünkbe zártunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?