A ,,legholdravalóbb” magyar vers

Január 22-én délben zárult le a Kultúrpart szavazása, melyen végre eldőlt, hogy a Puli űrszonda melyik magyar költeményt fogja magával vinni a Holdra. A kulturpart.hu beszámolója szerint a játék első körébe sok száz vers, illetve versrészlet érkezett be. Ezek közül egy szakmai zsűri választotta ki a „legholdravalóbb” tizenötöt.

Dr. Pacher Tibor fizikus, a Puli gazdája
Molnár Piroska Kossuth-díjas színművész
Turi Tímea költő
Fehér Renátó költő
Dr. Tarján Tamás irodalomtörténész

Petőfi sokáig vezetett, „ezüstsarkantyús csizmájával”, de egy kettőre beérte őt Weöres Sándor. Pilinszky János Harmadnapra új erőre kapott, József Attila pedig már a csillagok közül nézett le a lemaradottakra. Az utolsó percekig érkeztek szavaztok, és pontban délben megszületett a végeredmény:

,,Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

A részlet Weöres Sándor: A teljesség felé c. kötetéből, a Szembe-fordított tükrök c. versből származik. A sors iróniája, hogy a költő pontosan 26 évvel az eredményhirdetés előtt, január 22-én hunyt el.

A Puli tervezett indítása 2015 decembere, amikor is Magyarország lesz a negyedik nemzet, amely járművet küldhet a Holdra.

A vers:
Szembe-fordított tükrök
Örömöm sokszorozódjék a te örömödben.
Hiányosságom váljék jósággá benned.
Egyetlen parancs van, a többi csak tanács:
igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni,
hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás:
Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.
Az igazság nem mondatokban rejlik,
hanem a torzítatlan létezésben…
Az öröklét nem az időben rejlik,
hanem az összhang állapotában.

Bósa Diána

Kapcsolódó linkek:

www.pulispace.com; http://www.kulturpart.hu/irodalom/44528/kuldj_egy_magyar_verset_a_holdra; http://www.kulturpart.hu/irodalom/45336/weores_sandor_holdra_szall; http://www.kulturpart.hu/lavor/44488/a_hold_egy_kemeny_hely; http://pulispace.444.hu/2014/11/28/verset-is-vinnenk-a-holdra/; http://hvg.hu/kultura/20150122_Kiderult_melyik_magyar_vers_megy_a_Holdra; http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ezt-a-magyar-verset-kuldjuk-el-a-holdra/

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?