A Mandela effektus – multiverzum, vagy hiba a Mátrixban?

Bosszantó érzés tud lenni, mikor ragaszkodunk egy általunk biztosnak tartott tényhez, mások mégis szüntelen az ellenkezőjét állítják. Vagy, amikor pontosan emlékszünk, hol hagytuk a lakáskulcsunkat, és mégsem találjuk, mert amikor korábban nem figyeltünk, máshova raktuk. Vagy éppen csalfa emlékezőtehetségünk és agyunk furcsa tréfát űzve elhitet velünk olyan dolgokat, amiről ésszerűen azt mondanánk, nem lehetséges. Az emberek egy része könnyedén elismeri, ha téved, de van egy makacs réteg is, aki soha az életben nem adna igazat a másiknak. Ilyen környezetben próbáljunk rendet rakni a Mandela effektus környékén…

Nem árt először azzal kezdeni, mi értelme volt az első bekezdésnek, és hogy mi is az a Mandela effektus.

Előre bocsátanám már a cikk elején, hogy ez a jelenség egyáltalán nincs tudományosan alátámasztva. Néhány helyen megemlítem a konteós vonatkozásait is. Tehát nem szabad teljes mértékben komolyan venni a Mandela effektust, de elgondolkodni rajta sosem árthat. Mivel a Galaktika általában bizonyított tudományos híreket szokott közölni, a fantasztikumot sosem seperjük a szőnyeg alá. Mindinkább arra buzdítanék minden Olvasót, hogy fogja fel az alábbi sorokat izgalmas SF-nek, mintsem tényeknek.

Az effektus a nevét Nelson Mandeláról, korábbi Dél-Afrikai elnökről kapta, ugyanis hozzá köthető a legkomolyabb „észlelés”. A mostani középkorú emberek nagy többsége emlékszik Mandela halálára, a 80-as években. A köztudatban a politikus börtönben vesztette életét. Sőt, rengetegen emlékeznek gyászoló özvegyére, aki megható beszédet mondott a temetésén. Ezzel a történettel csak egy a bökkenő: Nelson Mandela 2013-ban hunyt el. Többen meg mertek volna esküdni arra, hogy a nyolcvanas években látták a temetését. Mindenki egyszerre emlékezik nem megtörtént eseményekre, vagy esetleg valami más állhat a háttérben?

conspiracy-theory

A jelenség a nevét egy bloggertől kapta 2010-ben, aki azóta összegyűjtött már néhány hasonló furcsaságot, amik bejárták azóta az internetet. Tehát a történet már hat éve elindult, a köztudatba pedig mostanában kezd eljutni. Külföldön neves videobloggerek egyre több videóban foglalkoznak a jelenséggel, így még több emberhez jutnak el a kollektív emlékezetet meghazudtoló furcsaságok. Az egyik legérdekesebb megállapítás magával az effektus megjelenésével áll kapcsolatban: legtöbbször csak a pop-kultúrában népszerű dolgoknál észlelhetőek az eltérések. Talán azért lehet, mert ezekre emlékezünk a legtöbben. Elképzelhetőek más, egyéb glitchek is világunkban, de azok valószínűleg annyira minimálisan érintették a köztudatot, hogy senki nem képes visszaellenőrizni azoknak valóságalapját.

A Földön élő emberek jelentős része így emlékezik a világtörténelem egyik leghíresebb mozijának ikonikus mondatára: „Luke, I am your father!”

Azonban valójában így hangzik: „No, I am your father!”

Egy szavas eltérés, mégis mindenki váltig állítja, hogy az előbbi az, amit már milliószor hallott.

luke-i-am-your-father-620x465-500x375

Szintén Star Wars példa: ugye mindenkinek megvan, hogy C3PO jobb alsó lábszára ezüstszínű volt? Ugye, hogy senkinek nem tűnt fel? Mindenki váltig állítja, hogy mindkét lába arany a protokoll droidnak, pedig meg lehet nézni: tényleg ezüstös 3PO jobb lába.

anh_3po-and-r2-blockade-runner

 

Szintén remek példa a Monopoly társasjáték emblematikus figurája. Környezetemben megkérdeztem pár embert, hogyan emlékszik a fickóra. Megkértem őket, írják körül. Kivétel nélkül megemlítették cilinderét, bajszát, és monokliját. Ismerős, ugye? Azonban a Monopoly-férfinak soha nem volt monoklija.

monopoly-man_5408c7e347f37_720

A Mandela effektus hivatalos weboldalán megtalálható az eddig felfedezett összes ijesztő jelenség. De most akkor végül is mi az egész értelme? Az emberek kollektív emléktudata űz ostoba tréfát? Vagy szuggesztió hatására mindenkinek valami, részleteiben eltérő dolog ugrik be? Az összeesküvés-hívők természetesen erre a jelenségre is megfelelő magyarázattal tudnak szolgálni. Íme:

Emlékszünk még a kilencvenes évek legnagyobb rémálmára, a kerek, jubileumi év eljövetelére? Az Y2K-nak nevezett világégés szerencsére nem történt meg, de a Mandela effektus konteós hívői másképp vélekednek erről. Szerintük 2000-ben világunk elpusztult és átkerültünk egy alternatív világba, ahol nagyjából minden ugyanolyan, mint addig volt, csak néhány dolog változott meg. Azok is alig észrevehetően. Sőt, 2012-ben is apokalipszis volt, és azóta is egyre furcsább a körülöttünk zajló világ. Leonardo Di Caprio Oscar-díjat nyert, Donald Trump elnök lett… az ehhez hasonló teljesen megalapozatlan „összefüggések” már mémmé váltak, de akadnak olyanok, akik ezeket véresen komolyan veszik.

leonardo-dicaprio-oscars-1

Ám viccet félretéve egy picit tényleg ijesztő a Mandela effektus.

Mostanra két, valamennyire eltérő elmélet is futótűzként kezdett el terjedni, és mindkettő népszerű téma elméleti fizikusok, hobbi-konteósok, és vasárnapi ebédet költő emberek között. Ezek pedig a párhuzamos világok, vagyis multiverzumok lehetséges létezése, illetve a roppant ijesztő felvetés, miszerint a világunk csupán egy értelmesebb faj szimulációja.

A multiverzumok kérdése már régóta foglalkoztatja a fizikusokat, és rendszerint megjelenik minden második SF műben, még ha csak érintőlegesen is. Lényegében Földünk csupán egy, a miriádnyi egyéb Föld közül, de mindegyik egy kicsit (vagy nagyon) eltér a másiktól. Elképzelhető lenne tehát, hogy párhuzamos világok között van átjárásunk, de nem tudunk róla? Sok összeesküvés-hívő szerint a CERN-ben végzett kutatások mini fekete lyukat hoztak létre, amitől képesek vagyunk portált nyitni a multiverzumba. Sajnos a párhuzamos univerzumok kérdésére valószínűleg életünk során már nem kapunk választ, de számos sci-fi alkotás elkalauzolhat bennünket egy-egy alternatív világba.

globe-73397_960_720

A Mandela effektus azonban köszönhető egy másik jelenségnek is, ami valljuk be, sokkal félelmetesebb, mint a multiverzum teória. Vannak kutató filozófusok, akik szerint komoly ráció van abban, hogy mi egy sokkal intelligensebb faj kvázi videojáték szimulációi vagyunk. Csupán egyszerű NPC-k (non playable characters – nem játszható karakterek) lennénk egy szuperokos földönkívüli játékában? Iszonyú belegondolni. De vajon tudják az általunk beprogramozott karakterek, hogy nem valódiak? Vagy csak egyszerű matematikai egyenletek, akik képtelenek felfogni mibenlétük súlyát? Azt hiszem túl sok volt mostanában a Westworld…

living-in-the-matrix

És azért vehetjük észre a Mandela effektus jelenségét, mert hiba lépett fel a Mátrixban, és gyakorlatilag bugos a szimuláció. Tudósok szerint előbb-utóbb mi is képesek leszünk létrehozni elképesztően komplex szimulációs modellt, amiben Istent játszva „uralkodhatunk” majd teremtményeink fölött. Vajon ők tudni fogják, hogy programok? Vagy megkapják a szabad gondolkodás privilégiumát, vagy annak látszatát?

Érdekes gondolatok, érdekes kérdések. Tudatos emberi lényként mindenképpen érdemes ezeken elgondolkodni, még akkor is, ha nem feltétlen hiszünk el akár egy szót is ebből a cikkből.

 

Ha Olvasóink közül van olyan, aki találkozott már hasonló Mátrix-hibával, vagy van saját Mandela effektus élménye, ne habozzon, tudassa velünk kommentben.

Facebook hozzászólások

cjcore

"Az írás egyfajta önhipnózis, amelynek során gyakori a teljes érzelmi újraátélés, és olyan félelmek kelnek életre, amelyekről azt hittük, rég meghaltak." - Stephen King

You may also like...

10 hozzászólás

 1. solymosgyu szerint:

  A cikk egy részét fel lehetne használni a scizofrenia kutatására.

 2. ichbin szerint:

  mint skizo és (sajnos) drogos, nekem valóban izgalmas a téma

 3. avman szerint:

  igazából mindegyik eset megmagyarázható egyszerű elmetrükkel. egy rossz infó manduláról, amikor az alany elsajátítja más téves infóját és saját élménnyé teszi. egyszerű, helyi hoax, ami ezzé nőtte ki magát.
  a cilinder és az alak sokszori velejárója a monokli, innentől aztán egyszerű az utólagos képzettársítás, ahogy Luke esetében is. a láb? láthatóan ritka rossz megfigyelők és emlékezők vagyunk. ahogy Luke esetében is. egy csomó filmidézetet tudok, sokszor tévesen, sokszor magam változtatom meg.
  szándékos vagy véletlen parafrázisok. de ezek még mindig eredetivel rendelkező másolatok, nem szimulákrumok.

 4. VNA szerint:

  Valamelyik korai Galaktika szám novellájában (sajnos már nincsenek meg, így a szerzőt sem tudom) egy kísérletet azért nem akart a vezetője leállítani, mert mi van ha a mi földi létünk is ilyen laborban zajló élet, modell.
  Érdekes felvetés.

 5. dbl szerint:

  VNA… Isaac Asimov: A tréfamester

 6. melan szerint:

  Én pl abban vagyok tutibiztos, hogy egy régi Halle Barry film végén fekete keretben volt a neve (legalább 20 éve). Nem is egyszer láttam, csodálkoztam is nagyokat.

 7. hope szerint:

  Ennél kicsit messzebb jutottam:
  http://www.hangado.eoldal.hu/cikkek/hope-oldala—uj-/amit-nem-tudhatunk…-frissitve-2014.12.09.-en.html
  Nem is gondoltam, hogy a már ennyi embert érdekel a téma. Igaz, nagyon sok filmben modellezték.

 8. mikropolisz szerint:

  Avman, ott az igazság. olyan sebességgel dőlnek az agyba az információk, h örülhetünk amire emlékszünk. és rengeteg esetben él előfeltételezésekkel az agy. valószínű, h ez az effektus egy kompromisszumos rés a sebesség és a részletgazdagság között.

 9. Greg szerint:

  Hogy jutottam el erre az oldalra?

  Rákerestem az Interjú a vámpírral című filmre.

  Emlékszem, erre egy csomószor utaltam az elmúlt két évtizedben jó pár ismerősömnek, miszerint a magyar címfordítás egyik hülyesége, hogy míg az eredeti cím “interview with A vampire”, addig ez magyarul már határozott névelőt kapott.

  Mondtam is, hogy micsoda hülyeség, hisz nem EGY DARAB vámpír van a világon (és a műben), hanem sok, tehát ez egy interjú EGY vámpírral a sok közül.

  Konkrétan emlékszem, hogy a filmplakátra, stb. mindenhol “interview with A vampire” volt írva.

  Most, sok évvel később rászörcsölök google képkeresőben: mindenhol “interview with THE vampire” van. Nézem… hát ilyen nincs… ez tuti nem így volt.

  …és ekkor bukkantam rá a találatok között a mandela-effektusra. És hogy nem vagyok ezzel egyedül 😀

  https://i.ytimg.com/vi/rLRKYTc_1Qk/hqdefault.jpg

  Borzongató… 🙂

Vélemény, hozzászólás?