A Mars titokzatos fényei

A világhálón vírusként terjedtek el azok a képek, melyeken mesterséges fénynek tűnő jelenséget láthatunk. A Marson, amit nem mi csinálunk. Vajon mi az igazság, tényleg a marslakók próbálnak jelezni kedvenc marsjárónknak?

Aki arra gondolt, hogy nem az élet nyomaira bukkantunk, annak volt igaza. Még mindig nincsen bizonyíték a marsi életre, a NASA tudósai pedig minden, a bizonyítékokat nélkülöző találgatással kegyetlenül leszámolnak. Ahogyan a jelenlegivel is. A két fényképet a Curiosity rover készítette április 2-án és 3-án.

Ezeken egy majdnem tökéletesen függőleges fénycsíkot figyelhetünk meg. Azonban nem arról van szó, hogy az egyik kis zöld ember esetleg felkapcsolta a kerti lámpát, valószínűleg tükröződésről, vagy a kozmikus sugárzás hatásáról beszélhetünk. Ezt az elméletet több bizonyíték is alátámasztja. A fény csak a rover jobb „szemével” látható, a bal kamera egyik felvételén sem találhatóak meg.

Ami minden kétséget kizár, az a kijelentés, melyet Justin Maki tett, miszerint ilyen és ehhez hasonló képek majdnem minden héten születnek, a két egymás utáni napon készült hasonló felvétel csak a véletlen műve. Emellett a tudósok között széles körben ismert tény, hogy a Mars rendelkezik tükröző felületű kőzetekkel, a kozmikus sugárzás pedig sokkal erősebb, mint itt nálunk. Ilyen kőzetek rengetek visszaküldött képen láthatóak.

Az, hogy a fény csak a jobb kamera felvételén látható valószínűleg a kozmikus sugárzás számlájára írható. A kozmikus sugárzás nagy energiájú részecskékből áll. Ezek sok tárggyal találkozhatnak, amikor a tárgy éppen egy kamera, akkor okozhat olyan jelenséget, amelyet a képeken is megtekinthetünk.

Lehet hunyorítani, a kép közepétől kissé balra az a pont mi vagyunk.

Az idegenekért rajongó, azok megtalálását váró emberek között komoly izgatottság lett úrrá, melyet a közlemények rendkívül gyorsan le is törtek. Természetesen ez nem veheti el senki kedvét, bár még nincs bizonyíték szomszédunk felszínén az életre, ez nem jelenti, hogy nincs, és nem is volt soha. Ha pedig tényleg nem volt ott élet, a Naprendszeren belül is van még pár hely, melyet érdemes lesz alaposabban megnéznünk magunknak.

JB

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. benyo47 szerint:

    Még 1877-ben egy Schiaparelli nevű csillagász különös sávokat fedezett fel távcsövével a Marson. Olasz lévén “canali”-nak nevezte, ami természetese képződményre utal. Pár hülye gyerek rosszul fordította le (canal, vö. “csatorna”), és ennek eredményeképpen jöttek létre a Mars csatornái. Végül is egy nagy haszna volt, túl azon, hogy hülyeség.
    Rengeteg remek és kevésbé remek (igen hülye) Mars történetre ihlette az írókat, és egyéb fantasztákat…
    No, ez jutott eszembe a fenti cikkről… 🙂

Vélemény, hozzászólás?