A megtévesztés növényi mesterei

Az orchideák csodákra képesek, ha a beporzásukról van szó. Ők a megtévesztés mesterei, a legkülönbözőbb trükköket vetik be, hogy magukhoz csalogassák a rovarokat. Nemrégiben egy kettős trükköt fedeztek fel osztrák-német kutatók.

Az ulmi egyetem kutatói az Európában is élő széleslevelű nőszőfűt figyelték meg, amelyet szinte kizárólag darazsak poroznak be: méhek vagy dongók csak elvétve vállalják a feladatot. Ez a jelentéktelennek tűnő problémára a XIX. század óta keresik a választ, annak ideján már Darwin se talált magyarázatot.

De a rejtély megoldódott. Régóta ismeretes, hogy egyes növények bizonyos illatanyagokat bocsátanak ki, ha megsérülnek, például amikor hernyók lepik el őket.  Ezek az illatok pedig odavonzzák a darazsakat. A nőszőfű kémiai jelek segítségével úgy tesz, mintha hernyók dézsmálnák. A kövér zsákmány reményében rászálló darazsak állati kosztra ugyan nem bukkannak, de a virág édes nektárral jutalmazza a beporzást, így több tövet is szívesen felkeresnek.

A széleslevelű nőszőfűnél a kutatók hét illatanyagot mutattak ki, amelyre a kecskedarázs és a német darázs is reagált. Az ökológusok bebizonyították, hogy nem a vizuális inger, hanem egyértelműen az illat az, amely odacsábítja a darazsakat a virághoz.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...