A Nap lenyűgöző 10 éve

Az amerikai űrkutatási hivatal különleges videóval lepte meg a világűr rajongóit. Egy csaknem egyórás timelapse-videóban mutatja be a Nap elmúlt egy évtizedét.

A Solar Dynamics Observatory (Napdinamikai obszervatórium) amerikai napfigyelő műholdat a NASA a Living With a Star (Élet egy csillaggal) program keretében indított. A műhold fő célja a Nap-Föld rendszer működésének jobb megértése. A műhold sok szempontból a SOHO utódjának tekinthető.

Az SDO 2010 Februárjában startolt el, és mivel működését öt évre tervezték, már eddig is ráduplázott hasznos működési idejére. Várhatóan 2030-ig folytatja a Nap megfigyelését. Ez első olyan küldetés, ami a Nap változékonysága okait próbálja felderíteni és ennek hatásait a Földre vonatkoztatni. Tervezésekor arra törekedtek, hogy a Föld és annak űrbeli környezetét vizsgálni tudja egyszerre több elektromágneses hullámhosszon, nagy időbeli felbontással.

Az SDO eddig 425 millió nagy felbontású képet készített a Napról, csaknem 20 millió gigabyte-nyi adatot összegyűjtve az elmúlt egy évtizedben. Ezek az információk számtalan felfedezéshez segítették hozzá a kutatókat a Nap működésére, valamint annak Naprendszerre gyakorolt hatásaira vonatkozóan. Az SDO 0,75 másodpercenként készít egy képet a Napról. Csak a légköri képalkotó műszeregyüttese 12 másodpercenként készít felvételeket 10 különböző hullámhosszon.

J. G. Ballard – Helló, Amerika!

A NASA Goddard intézete által most publikált videóban a tíz év gyorsított bemutatására csak egy bizonyos hullámhosszon készült felvételeket használtak fel.  A videóban látszanak a 11 évig tartó napciklus során megfigyelhető naptevékenységi jelenségek, valamint olyan jelentős események, mint a bolygóáthaladások és a kitörések.

 

A videó aláfestő zenéjét, amely a Solar Observer címet kapta, Lars Leonhard német zenész komponálta.

Facebook hozzászólások

You may also like...