A NASA megépíti minden idők legnagyobb hordozórakétáját

Egyszerre 21 elefántot tudna az űrbe szállítani 17 400 villanymozdony teljesítményével a NASA új hordozórakéta-rendszere, amely minden korábbinál távolabbra indítja majd az embert a Naprendszerben.

A NASA bemutatta új hordozórakéta-monstrumának terveit. A Space Launch System (SLS) nevű rendszer a most épülő Orion-űrhajót (Orion Multi-Purpose Crew Vehicle) fogja indítani, amelynek céljai a Hold, a Mars és egyes kisbolygók lesznek. Az SLS teherszállításra is képes lesz, és tartalékrendszerként szolgál a Nemzetközi Űrállomás működtetéséhez.

Már előrendelhető a Bookeren, legújabb könyvünk AZ ÉHSÉG.

Rendeled meg kedvezményes áron IDE KATTINTVA!

Az Éhség a modern vámpírtörténetek egyik legelső és legkiválóbb darabja, amely újraértelmezte a vámpír és a vámpírtörténet fogalmát egyaránt.A történet egy döbbenetesen gyönyörű nőről szól, Miriamról, aki több ezer éve őrzi szépségét – ugyanis halhatatlan, emberek vérével táplálkozik. Fajtája azonban kihalófélben van, és végletes, megsemmisítő magányát nem tudja enyhíteni, minden szeretett halandó kihal mellőle. Azonban most, hogy hőn szeretett férje, akinek életét kétszáz évre sikerült elhúznia, haldoklik, Miriam úgy dönt: a modern emberi tudományt hívja segítségül, hogy ő, a halhatatlan, legyőzhesse a halált…

A regény amerikai megjelenésekor olyan zajos sikert aratott, hogy hamar kultikus mozifilm készült belőle David Bowie, Catherine Deneuve és Susan Sarandon főszereplésével, amely mind képi világában, mind mondanivalójában szintén stílust teremtett.(címe Éhség/The Hunger).

Nézd meg a NASA videót!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=AvrlQu9yqO7SLorE

Az SLS hagyományos, kémiai meghajtású hordozórendszerként, folyékony hidrogénnel és oxigénnel üzemel. A közelmúltban leállított űrrepülőgép (Space Shuttle) rendszerből az SLS-be beépítik az RS-25D/E főhajtóművet. A fejlesztés elején még szilárd hajtóanyagú segédrakéták működtetését is tervezik, ezek tesztelése már megkezdődött. Felhasználják az Ares I és Ares V rakéták fejlesztése során létrehozott technológiákat is.

Az SLS első változata 77 tonna hasznos terhet szállít, ezt később 143 tonnára emelik (ezzel körülbelül 75 terepjárót vagy 21 felnőtt elefántot tudna eljuttatni az űrbe). A SLS moduláris szerkezetű rendszer lesz, amelyet a speciális igényeknek, illetve az éppen felszállítandó tehernek megfelelően lehet majd variálni. Az első repülés tervezett időpontja 2017, a becsült fejlesztési költség 18 milliárd USD.

Vissza a múltba!

Úgy gondoltuk ideje visszatekinteni a tavalyi évre és felajánlani megvételre a Galaktika magazin 2010-es évadát. Ha élni akarsz a lehetőséggel vásárold meg a teljes évadot (1-12 szám) csak 3990 forintért! Itt megveheted!

Galaktika magazin 2010 teljes évad (1-12)

Az SLS lesz a NASA első”felfedező-osztályú” hordozórakétája a Saturn V óta, utóbbi indította az Apollo-űrhajókat a Hold felé. Az SLS-en startoló, fejlesztés alatt álló új amerikai űrhajó, az Orion juttathat először embert a Marsra és kisbolygókra a következő évtizedekben.

Látogass el a facebook oldalunkra,ahol sok-sok érdekes információval, történetekkel és nyereményjátékokkal várunk. Nyerj értékes ajándékokat. Katt ide és szörfölj velünk!

Az SLS végső változata 122 méter magas lesz (mint egy 40 emeletes épület), és feltöltés nélkül körülbelül 2900 tonnát nyom (ez 29 darab, üzemanyaggal feltöltött Boeing-747-es tömegének felel meg). 4100 tonnányi üzemanyagot elhasználó hajtóművei 20%-kal nagyobb teljesítményre lesznek képesek, mint a Saturn V. Ekkora teljesítményt körülbelül 17 400 villanymozdony tudna elérni.

Forrás: origo/ tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?