A tengerek úszó szemétdombjai: mítosz kontra valóság

A nagy csendes-óceáni szemétfolt valójában egy régió a Csendes-óceán északi részén, ahol az ellentétes irányú szeleknek köszönhetően körkörösen áramlik a víz – ezért ami oda bekerül, azt nem mossa ki semmi. Ennek az eredményeként szorult be a körzetbe hihetetlen mennyiségű szemét és törmelék, amiről azóta rengeteg rémhír látott napvilágot. De kinek van szüksége ezekre a túlzásokra? A puszta igazság is épp elég rémisztő.

Mítosz: egy óriási, szilárd szemétből álló sziget lebeg a Csendes-óceán felszínén.
Tény: egy 5000 négyzetkilométeres területet apró és mikroszkopikus műanyagdarabkák milliói lepik el – átlagban 4 darab jut 1 köbméterre. Az elmúlt 40 évben jelentősen nőtt a szemétdarabok mennyisége.

Mítosz: Minden műanyag megöli az állatokat.
Tény: Vannak állatok, amik megsérülnek, viszont vannak olyan fajok, amelyek populációi éppen növekedésnek indultak a rengeteg műanyagtól. És ez legalább olyan nagy probléma, mint a másik. A legtöbb cikk csak arról szól, hogy az élőlények belepusztulnak abba, amikor tápláléknak hiszik a szemetet, és megeszik azt. Az viszont még ijesztőbb, ha a tenger teljes ökoszisztémáját borítja fel a hulladék.

Mítosz: A plasztikszféra megöli az óceánt.
Tény: Ez a terület egy teljesen instabil ökoszisztéma. A fogalmat egy Erik Zettler nevű tengerbiológus találta ki azokra az élőlényekre, amelyek populációja a szilárd felületek mennyiségével együtt növekszik a vízben. Ezek az élőlények, mivel életterük jelentősen megnőtt, elkezdték kiszorítani azokat az állatokat és növényeket, amelyek a nyílt vízben élnek. Tehát a nem konkrétan a szemét pusztít, hanem az állatok, amelyek rajta élnek.

A legnagyobb veszély, hogy ezek a folyamatok visszafordíthatatlanul, örökre megváltoztathatják az óceánt – és elpusztíthatják azokat az őshonos élőlényeket, amelyek évezredek óta egészségesen tartják a vizeket.

Az emberiség sosem bírja ki, hogy ne bolygassa meg a környezetét, és ha segítő szándékkal teszi, az sem biztos, hogy jól sül el. Egy szobrász víz alatti múzeumot készített, részben azért, hogy mesterséges korallzátonyokat hozzon létre az elpusztultak helyett. Az ő alkotásait itt nézhetitek meg.

Forrás: io9.com

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?