Abarat, egy furcsa, bizarr világ

Clive Barker, az angliai sci-fi, horror és fantasy műfajokban alkotó szerző kezei közül került ki az Abarat könyvsorozat.  Az első részt 2002-ben adták ki, melyet azonnal jelöltek is a Brom Stoker-díjra, a legjobb fiatal felnőtteknek szóló könyv kategóriájában, majd a rákövetkező évben második helyen végzett a Locus-díj ugyanezen kategóriájában.

Az első könyv középpontjában egy fiatal lány áll, aki el van foglalva a mindennapi tini problémáival.  Összeveszik tanárával, emiatt elmenekül az iskolából, és a város szélére megy. Ekkor pedig valami különöset lát: egy világítótornyot. S, hogy ez miért is különös? Mert az óceán több száz kilométerre található szülővárosától. A furcsaságok sora pedig csak most kezdődik! Találkozik egy lénnyel (vagy inkább többel? nehéz kérdés!), aki igen hasonlít az emberekre, de azért mégsem teljesen… Innentől pedig nincs visszaút, a főhőslány már nyakig benne van a kalandokban, na meg Abarat világában,ami, mint kiderül egy 25 szigetből álló szigetcsoport.

A világítótorony rejtélye, furcsa lények, tudomány és mágia összeütközése, no és persze egy életre szóló kaland egy kis mentőakcióval vegyítve. Mindez egy könyvben –  meg az azt követőekben.

Clive Barkernek egy fantasztikus, ugyanakkor bizarr világot sikerült felépítenie. Úgy tűnik, remek képzelőerővel bír, amit egy igen erős, kreatív narratívával képes összeilleszteni. Ebből pedig valami igazán jó keletkezhet csak. A cselekmény szórakoztató, a fejezetek ügyesen vannak összekötve.

Az eredeti könyvben az illusztrációkat maga a szerző készítette. Ez több száz képet jelent, ami azért nem semmi!

A szerző egyébként éppen ma ünnepli 66. születésnapját. Boldog születésnapot neki!

Facebook hozzászólások

You may also like...