Ahol isteneket teremtenek: a Föld legfurább, legrejtélyesebb helyei

Ahol ember él, ott inkább előbb, mint utóbb születnek legendák. Némelyik okkal, mások azért, mert az ottaniak unatkoztak. Az tény, hogy vannak a Földön helyek, amelyek annyira furcsák, hogy mítoszok, félelmek tucatjait szülik. Íme bolygónk tíz legfurcsább, legrejtélyesebb helye!

1. Az 51-es körzet

Las Vegastól kb. 80 mérföldre északnyugatra található ez a vidék, amely az év folyamán időnként nagyon kellemetlenné tud válni. Mégis ide, a Nevadai Sivatagba települt a katonaság egy különösen titkolózó bázissal – nem meglepő a titkolózás, általában a katonai körzetekben nem tartanak idegenvezetést. A baj csak az, hogy sokak szerint az 51-es körzetben levő bázisra szállították be az 1947-ben, Roswellben lezuhant idegen űrhajót és lényeket. Innentől kezdve a szokásos katonai titoktartás mögé (ha csak a szokásosról is van szó) millió összeesküvés-elméletet láthat az ember. És meg is teszik, ezzel az 51-es körzet az egyik legnagyobb XX. századi rejtély emblémája lett.

2. A Bermuda-háromszög

Senkinek sem kell bemutatni a Bermuda-háromszöget: mindenki hallott már a meglehetősen rejtélyes körülmények között eltűnő hajókról, repülőkről, meteorológiai megfigyelő-gépekről. Az első eltűnések még a XIX. században kezdődtek, és sokak szerint a mai napig tartanak, méghozzá olyan formában, hogy ezeken a veszedelmes vizeken felszívódott hajók például kísértetkén néha meg-megjelentek, legénységük nyom nélkül elveszett. Bár az eltűnések általában viharos időben történtek, így nem különösebben megdöbbentőek, mégis sok híve van a különböző összeesküvés-elméleteknek és para-magyarázatoknak (Atlantisztól kezdve idegen emberrablásokig minden van).

3. Atlantisz

Ha már említettük – a Föld egyik legfurcsább helye Atlantisz, amely úgy tud az egyik legismertebb földrajzi név lenni, hogy még csak azt sem tudja senki, hol volt, ha létezett egyáltalán! Bár könnyen lehet, hogy a mágikus sziget mindössze az emberi tudásszomj, békevágy és nagyság utópikus ideája, amelyet örökké elnyelt a tenger, mégis rengetegen keresik, abban reménykedve, hogy megtalálják Atlantiszt – esetleg néminemű szuperfejlett atlantiszi géppel vagy kincsekkel egyetemben.

4. A Nazca-vonalak

A legkülönösebb mesterséges alkotások közt tartják számon a Nazca-vonalakat. Ezeknek a gigantikus geoglifáknak semmi, de semmi magyarázatát nem ismerjük: miért készítették, kik készítették, hogy a bánatban készítették…? Kr. e. 500 körül hozták létre az állatokat, növényeket és sok más figurát ábrázoló óriási jeleket, de mind a kivitelezésük hogyanja (a legkönnyebben repülő járművel közelíthetők meg), mind oka ismeretlen – így rendkívül sok találgatásra adnak okot mindenféle ókori űrhajósról és az idegeneknek szánt üzenetekről.

5. Stonehenge

Ősi templom? Temető? Téli napéjegyenlőség-szentély? Csillagvizsgáló? UFO-bázis? Ismét egy olyan ősi épület, ami a Nazca-vonalakhoz hasonlóan magas fejlettségű mechanikus tudást és rengeteg erőt igényelt építőitől. Stonehenge nem véletlenül a leghíresebb megalit: ötezer évvel ezelőtt kezdték építeni, és azóta is állnak a gigantikus sziklák. Építőikről még annyit sem tudunk, hogy miféle népcsoporthoz tartoztak.

6. Teotihuacan

Ez a hatalmas, mértani pontossággal megtervezett város 1400 évvel ezelőtt tökéletesen elnéptelenedett, olyan szinten és tempóban, hogy a később errefelé államot alapító aztékok sem tudták, kik éltek ott. Innen a város neve is, amely azt jelenti: “a hely, ahol az isteneket megteremtették”. Az aztékok szent helyként, zarándokutak céljaként kezelték. Egyébként 20 négyzetkilométer alapterületű, piramisokkal teli város volt, amely a becslések szerint 100.000 főnyi népességgel bírt, akik java része olyasmi jellegű társasházakban élt, mint manapság. A rendkívül fejlett, és rejtélyesen kiürült Teotihuacan a Holtak Sugárútjáról és a piramiskompexumokról híres igazán.

7. Angkor Wat

A leghatalmasabb vallásos építmének egyike. Kimagaslik a többi hasonló épület közül tökéletes, elképesztően részletes megmunkálásával. Ez a város méretű templom 1113 és 1150 közt épült, feladata a hindu mitológia Meru Hegyének szimbolizálása, és eredetileg Visnu isten tiszteletére emelték, pár száz évvel később viszont buddhista imahellyé változtatták át.

8. A Nagy Piramisok

Ezeket az óriási építményeket annyiszor láttuk már, hogy olyan mértékben hozzászoktunk a kinézetükhöz, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, mennyire szokatlanul is néznek ki. Khufu (azaz görögösen Kheopsz) nagy piramisa valamikor Kr. e. 2589 és 2504 között épült, magassága eléri a 146 métert. Ettől kezdve a piramis a világ legmagasabb épülete volt, amíg a XIV. században, csekély 3900 évvel a megépítése után a Lincoln Katedrális el nem vette tőle a címet… És mi a rejtélyes a piramisokban? Nos, elég egyetlen adatot ismerni: egyetlen kő építődarabja is kb. két és fél tonna. Újra csak az a kérdés merül fel, mint a Nazca-vonalaknál, vagy Stonehenge-nél: minek? Hogyan?…

9. Loch Ness

Ez a tipikus, skót felföldi tó már pusztán szépsége miatt is említésre méltó. Ehhez jön, hogy a legnagyobb méretű loch: 230 méteres mélységével és 56,4 négyzetkilométernyi felületével viszi a legnagyobbnak járó díjat. És akkor még ott vannak azok a derék skótok, akik egy vízi dinoszaurusz jellegű lényt láttak benne… és kész, máris itt van minden tavak legnagyobb celebje. Sokaknak a mai napig a meggyőződése, hogy a gyönyörű tó mélységében él valami, aminek sikerült a történelem előtti korokat átvészelnie.

10. Cahokia

Tom Sawyer utazásai kapcsán találkoztunk legtöbben a világ egyik legfurább nevű folyójával, a Mississippi-vel. Ez a határozottan nagy kiterjedésű folyóvölgy messze nem csodaszép vagy jelentős városairól híres… de ez lehetne másképp. Volt 1050 é 1200 között egy település a mai St Louis helyén, ami nagyobb volt még Londonnál is: 16 négyzetkilométeren terült el és 20.000-nél is többen lakták. A mai város eléggé beteríti a régit, de így is sikerült kideríteni, hogy koffeintartalmú italt fogyasztottak, valamiféle labdajátékuk is volt, és rendelkeztek egy óriási fa templommal és egy szintén fából épült, Stonehenge jellegű épülettel is.

10+1: Skandinávia

Hallatlanul izgalmas, változatos mítoszok és legendák szülőhelye a messzi észak, a szélsőségek világa. Itt az éjszakát időnként elképesztő színű, táncoló fények világítják be, az emberek hegynyi jégtömbök tövében halásztak, egyes helyeken fél év éjszaka után fél évig nem megy le teljesen a Nap, kint őrült hideg van, bent, a házakban pedig kellemes meleg… Innen erednek azok a mondák, amik méltán tarják lázban rajongóikat: a fagy- és tűzóriások, elfek és a különböző isten-generációk, ázok és egyebek történetei.

És köztünk szólva, ha a fjordok között hajókázva lát és hall az ember villámlást, aminek a puszta hangjától megreped a jég, könnyen lehet, hogy valóban térdre borul Thor irgalmáért esedezni…

livescience nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?