Ajánlatunk rossz idő vagy kedv esetére

A hideg, csapadékos napok ellen mindenkinek megvan a maga technikája. Van, aki ki se mozdul otthonról, ha teheti, van, aki munkába feledkezik, és van, aki igyekszik lelkesíteni önmagát valamivel, amit szeret. Nos, a sci-fi kedvelőinek sem kell szégyenkezni – íme pár trükk nekik is az ilyen napok legyűréséhez!

Kentaro Kanamoto munkája. Kattints rá a teljes méretért!

1. Zenehallgatás

Bár kimondottan sci-fi zene nem nagyon van (bár azért akadnak hozzá köthető zsánerek), van egyfajta muzsika, ami egyszerre lelkesítő és ugyanakkor a kedvenc fantasy vagy sf regényeink, filmjeink, szerepjátékos gyűléseink legjobb pillanatait idézi fel. Ez pedig a filmzenére hajazó, ún. “epic” muzsika. És hogy milyen is az? Nos, a napokban ráakadtam egy 60 perces videóösszeállításra, amelyben e mellé az ‘epic’ zene mellé fantasy és sci-fi filmekből és játékokból vágott össze lenyűgöző képi világú egyveleget a szerkesztő. Ajánljuk tespedtség és alkotói válság idejére, mind zene, mind látvány terén! (Tessék átkapcsolni legjobb minőségre, megéri.)

 

 

2. Olvasás

Ezt a trükköt évszázadok óta ismerik az emberek. Spékeljük meg a kényelmes kanapén, fotelban vagy ágyon való olvasgatást egy kis sf-mellékízzel, és lehetőleg olyan könyvet válasszunk, amiben valakinek rosszabb dolga van éppen, mint nekünk! Ilyenből is tudunk ajánlani egy párat:

Connie Willis: Ítélet könyve

Ebben a könyvben a főhősnek nagyon nem jól mennek a dolgai. Nem elég, hogy rossz helyre és időbe kerül vissza az időgépes múltkutatás folyamán, még valami cifra középkori vírus is ledönti a lábáról minden oltás dacára, ráadásul nem érti a helyieket, és minden jel arra mutat, hogy senki nem jön érte… komplex kis problémagóc, nem? Mindennapi életünk kihívásai kellemes játszmáknak tűnnek ehhez képest.

Mark Lawrence: Tövisek hercege és Tövisek királya

 

 

 

 

 

 

Ennek az (egyelőre) befejezetlen trilógiának a főhőse Jorg Ancrath, egy önmagát száműző, pszichopata lelkiállapotú ifjú herceg, akinek orra előtt ölik meg kisöccsét és anyját, ezek után évekre egy kóbor rablóbanda vezetőjeként teng-leng, amíg úgy nem dönt, itt az idő, hogy király legyen belőle. Ebben a nem is olyan egyértelműen fantasy kategóriájú regényben mindenkinek rossz: Jorg szenved az emlékeitől, szövetségesei és áldozatai szenvednek Jorgtól, a világ pedig a mai napig az 1000 évvel ezelőtti Építők Háborújától, amely folyamán egymás után gyulladtak föl az Építők Napjai, elhomályosítva az ég csillagait, felperzselve az addig ismert világot. Elég nehézség, hogy a legkellemetlenebb vizsgát vagy leszúrást is csiklandozásnak érezzük. (Most ráadásul akciósak a kis drágák.)

Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Lakott sziget

Maxim Kammerer nyári pénzkeresési lehetőségként űrhajóban röpködve dolgozik, bolygókat, csillagrendszereket térképez fel az emberiségnek.

Aztán lezuhan egy bolygóra, aminek már a neve is olyan, mint egy szaftos káromkodás: a Szaraksra, ahol egy tökéletesen értelmetlen háború zajlik éppen. Egy ország a saját polgárai ellen harcol, miközben harcol a szomszédai ellen, vezetői harcolnak egymás ellen, és úgy általában, itt mindenki besúgó, mindenki a túlélésért küzd. Maxim maga is megjárja  vallatótermeket, a háború frontját egy büntetőosztag tagjaként, a nukleáris szennyezéstől mutánssá vált emberek otthonait – egyszóval, első kézből tapasztalja meg, milyen csodás hely is a Szaraks. Copperfield Dávid életének nyomora szinte kismiska az övéhez képest.

3. Koktélok

Nem annyira sci-fi megoldás, de lehet igazán őrült, sf-be illő színű italokat előállítani, mint amilyenek az alábbiak. Ez a 3-as számú technika kifejezetten kellemes hatást tud elérni az előző kettővel kombinálva. Két egyszerű receptet ajánlanék, amit bárki olcsón elkészíthet, és amelyek fogyasztására nem alkohol-erő, hanem a hangulatos külső és kiemelten finom ízvilág jellemző. (A nevektől nem kell megijedni!)

Fagyálló (Galaktikás nevén a Bioszféra)

Dekoratív, három decis pohárba helyezzünk el pár jégkockát, töltsünk rájuk 0,5 dl blue curacao-t, majd a fennálló helyet töltsük ki őszibaracklével (frissen facsarva az ideális, de anélkül is korrekt eredményt kapunk). Nevét rendkívül furcsa színéről kapta, ízében és hatásában nem emlékeztet fagyállóra. Díszíthetjük a pohár szélére húzott őszibarack-darabbal és abból kiálló, színazonos napernyőcskével.

Veszett kutya (alias Édes Lukjanyenko)

A nagyon hideg napokra, közös sf-filmnézéshez ajánljuk ezt a kis lélekmelegítőt. Felespohárba töltünk 3 cl vodkát (lehetőleg a bölényfűből való, lengyel változatból). 45 fokos szögben tartva, óvatosan a pohár falán egy 3-4 mm vastag réteg málnaszörpöt csurgatunk az aljára. Kiegyenesítve a poharat, 2-3 csepp tabasco-szószt pöttyintünk bele (ez kellemesen rá fog ülni a vodka alatt lapító málnaszörpre). A teljes ízhatás kedvéért érdemes egyben lehúzni, így a vodka ízét előbb egy csípős aroma viszi le, amit szinte azonnal követ a málna édes lágysága, ami utóízként is dominál. Célszerű előre lehűtött pohárban tálalni, hogy dekoratívan bepárásodjon.

Fogyasztásuk után pedig vissza az 1. vagy a 2. pontra! A hatás garantált.

Aki pedig további, jóval bonyolultabb italkeveréssel is szívesen megpróbálkozna, annak ajánljuk ezt a profi, minden részletre kiterjedő könyvet a stílusos poharazgatásról:

További kellemes pihenést kíván a hosszú hétvége fennmaradó részére a Galaktika!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?