Arab hősről készít képregényt Nnedi Okorafor

Egy figyelemre méltó projektet jelentett be négy alkotó a san diego-i Comic-Conon: Nnedi Okorafor (Binti, a hamarosan megfilmesítésre kerülő Who Fears Death szerzője), Eric Battle (DC és Marvel rajzoló, több Pókember, Batman, Wonder Woman számot is illusztrált), Sohaib Awan (a Jinrise alkotója, továbbá a Muslim Writers Guild of America elnöke), Jeff Gomez (író és transzmédia producer) és Michelle Nickelson (producer) egy úgy nevzett “shared universe-t” hoz létre. Az alkotók a legendás arab hős, Antar életét tervezik elbeszélni egy ötrészes képregényben. A projekt Antar the Black Knight néven fog futni, és már egy teasert is megosztottak kedvcsinálónak.

A róla szóló legendák és versek alapján, amelyek megőrizték Antar emlékét egy igazán jó képregényre számíthatunk. Kr. u. 525-ben született, az iszlám terjedése előtt, amikor az Arab félszigeten még a pogány vallások és a korai kereszténység voltak az uralkodóak. A hőst Antar bin Shedad vagy Antara ibn Saddád néven szokták említeni. Maga Antar egy Zabiba nevű afrikai (valószínűleg Etióp) hercegnő fia. Békében élték életüket, amíg Shedad herceg nem rabolta el Zabibát két fiával együtt. Habár a herceg őrülten szerelmes volt a hercegnőbe, az érzései viszonzatlanok maradtak. Keserűséget és csalódottságát a mostoha apa Antaron töltötte ki: üldöztette, meg akarta öletni, hisz mindig a viszonzatlan szerelemre emlékeztette. Idegenek közt nevelkedett a később törzsének védelmezőjévé váló hős-

A képregény hivatalos honlapja szerint Antar története egyfajta epikus mese egy sokoldalú hősről: ő volt a Sötét lovag, minden lovagok atyja, és mindemellett költő is, aki szerelmének, Albának írt verseivel és a harcokban bizonyított bátorságával kiérdemelte a Harcos költő címet is.
A szerzők a terveik szerint különböző Antar legendákból szeretnének egy olyan történetet írni a nemzetközi közönség számára, ahol az arab harcos szuperhősi minőségben jelenik meg. Természetesen Antar nem fog repülni, sem köpenyt vagy maszkot ölteni, inkább olyan értelemben kell rá szuperhősként gondolnunk, aki a családért, a becsületért küzd és megvédi az ártatlanokat. Antart tisztelték lovagiasságáért és bátorságáért, ellenfelei azonban féltek tőle. Hőstettei mellett saját démonaival is küzdött, a mostoha apa gyűlölete élete végéig elkísérte, rabszolga származása miatt pedig sokan megvetették.

Az Antar-képregényen már 20105 óta dolgoznak, az első két rész szövegkönyve már elkészült, a többi három történet pedig az utolsó simításokat várja. Az arab hős életútját és karakterét ismerve egy nagyon összetett karakterrel gazdagszik a szuperhős képregények műfaja. A történetet Nnedi Okorafor írja, a grafikáért pedig Eric Battle felel.

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?