Arcrekonstrukció mesterséges intelligenciával

A digitális művész mesterséges intelligenciát és neurális hálózatokat használ történelmi alakok arcának rekonstruálására.

Több ezer év múlt áll mögöttünk, és az ezredévek során számtalan módon próbálták megörökíteni a történelmi léptékkel mérve is jelentős, vagy éppen csak elég gazdag személyek arcát. De nem ismerjük ezeknek a személyeknek a valódi vonásait, csak a művészek szubjektív szemén át, esetleg egy fekete-fehér, szemcsés fotón keresztül sejthetjük arcát.

A művészek erőfeszítéseik ellenére a festmények csak ritkán érhetik el a fotók által elért realizmus szintjét. Ezért az emberek gyakran gondolkodnak azon, hogy a leghíresebb történelmi személyiségek miként néztek ki valójában.

Bas Uterwijk amszterdami fotós, aki számítógépes grafikával, 3D animációval és speciális effektusokkal foglalkozik, megpróbál válaszolni erre a kérdésre. A digitális művész mesterséges intelligenciát és neurális hálózatokat használ történelmi alakok arcának rekonstruálására. Legyen ez egy festmény, egy szobor, egy évezredes festett fatábla, a kétdimenziós fotóból megpróbál háromdimenziós, élő arcot létrehozni.

Elkészítette 20 realisztikus képet régi festmények, fotók alapján. A sorozatban kakukktojásként szerepel néhány kitalált alak is, akiknek népszerű vonásait is életszerűvé változtatta.

Szabadság-szobor

Napoleon

Michelangelo Dávidja

Rembrandt

Fayumi múmiaportré 1.

 

Vincent Van Gogh

MI, Bob

 

Jézus

Billy, a kölyök

Frankenstein’s szörnye

Fayumi múmiaportré 2.

Doomguy – A Doom című játék pixelhőse

Sandro Botticelli

Barnóczky Ákos – Természetes Intelligencia

I. Erzsébet, Anglia királynője

Jan Van Eyck

Fayumi múmiaportré 3.

George Washigton

Fayumi múmiaportré 4.

Niccolò Machiavelli

Carlos Chernov – Végtelen vetítés

Sandro Botticelli

Alfred E. Newman ( a Mad Magazin címlapfigurája)

Facebook hozzászólások

You may also like...