Az eddig ismert legrégibb galaxis-karambol

Az Atacamai ALMA Hálózat segítségével felfedezték az eddig ismert legrégebbi összeolvadt galaxist.

A csillagászok az univerzum nagyon korai korszakát vizsgálták. Egy ősi galaxist vizsgálva , 13 milliárd éves oxigén, szén és por jeleit detektálták. A B14-65666 jelű galaxis a legkorábbi galaxis, ahol ennek a három összetevőnek a kombinációját észlelték. Az adatok összehasonlításával megállapították, hogy a vizsgált objektum valójában nem egy egyszerű galaxis, két összeolvadt csillagrendszerből áll.

Ezzel új rekord született, ez a valaha felfedezett legrégebbi összeolvadt galaxispár. A Szextáns csillagképben lévő, 13 milliárd fényévnyi távolságra található, az innen induló fénynek 13 milliárd évre van szüksége ahhoz, hogy eljusson a Földre.

Vagyis az a kép amit a tudósok rögzítettek, kevesebb mint egy milliárd évvel az ősrobbanás utáni állapotot mutatja be.

A Hubble űrteleszkóp korábbi megfigyeléseiből kiderült, hogy a B14-65666 galaxisban két csillaghalmaz van, az ALMA által észlelt jelekből pedig kiderül, hogy a két folt egy rendszert alkot, de különböző sebességűek. Ez azt sugallja, hogy a két folt valójában két galaxis az összeolvadás állapotában.

A galaxis elég kicsi, a tudócsoport becslése szerint a teljes tömege a Tejútrendszerének kevesebb, mint 10 százaléka. Fiatal galaxisként 100-szor aktívabban termelt csillagokat, mint a Tejútrendszer. Ez is egy fontos jel, mert az ennyire aktív csillagformálás szintén a galaxisok összeolvadásának fontos jellemzője, az összeütköző galaxisokban lévő gázok összenyomódása ugyanis természetszerűen csillagformálódáshoz vezet.

Az ALMA Hálózat 54 darab 12 m-es, és 12 db 7 m-es átmérőjű mozgatható antennából álló, interferométer elven működő rádiótávcső-rendszer, mely a milliméteres illetve az alatti hullámhosszúságú sugárzást érzékeli. A rendszer több nemzetközi obszervatórium és kutatóintézet közös projektje, melyet a chilei Atacama-sivatagban, 5000 m magasságban alakítottak ki. Az ALMA az eddigi legnagyobb, és 1,3 milliárd dolláros költségvetésével a legdrágább földfelszíni rádióteleszkóp.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...