Az idö: illúzió vagy valóság? – egy fizikus meglepö válasza

Vallástudósok, matematikusok, elméleti fizikusok, filozófusok próbálták megválaszolni ezt az öröknek látszó kérdést: létezik-e az idö és ha igen, mi az? A legtöbb fizikus megegyezik abban, hogy csupán egy illúzióról van szó – most egyikük mégis azt állítja, hogy az idö egy valós dolog.

Az elméleti fizikus Lee Smolin “Újjászületett Idő” című kötetében hosszan érvel elképzelése mellett. A könyv bemutatóján a Rubin Museum of Artban Warren Meck idegkutatóval beszélgetett arról, hogy az idő egy valós létező, nem pedig az emberi elme legnagyobb illúziója, ahogy a szakma véli.

Az idő mindenek fölött való, a tapasztalataink az adott pillanatban létező valóságról nem tévképzetek, hanem a valóság alapvető természetéhez elvezető legmélyebb nyomvonalunk.”

– fogalmaz Smolin.

Saját bevallása szerint elég nehezen jutott el ehhez a gondolathoz, hiszen mint a fizikusok többsége, ő is úgy vélte, hogy az idő szubjektív (ó, ezt mennyiszer érezzük így!) és illuzórikus. Einstein általános relativitáselmélete szerint az idő mindössze a tér egy újabb dimenziója, amely minden irányban átjárható, és az egymást követő percek elképzelése mindössze a fejünkben létezik.

De az idő múlásával Smolin kezdte úgy gondolni, hogy az idő igenis valós, és hogy ez segíthet megérteni a természet törvényeit.

“Ha a törvények az időn kívül léteznek, akkor felfoghatatlanok. Ha a törvény egyszerűen csak ‘van’, akkor nincs magyarázat. Ha meg akarjuk érteni a törvényt, akkor a törvénynek képesnek kell lennie a fejlődésre, változásra – alávetettnek kell lennie az idővel szemben. Akkor a törvény az időből emelkedik ki és alávetettje az időnek, nem pedig fordítva.”

Smolin bevallotta, hogy vannak az elképzeléssel szemben fenntartások. Különösképpen kiemelkedő ezek közül a “meta-törvény dilemma”: Ha a fizikai törvények az időnek alávetettjei és idővel fejlődnek, akkor kell egy nagyobb törvény, ami befolyásolja, irányítja evolúciójukat. De akkor ennek a törvénynek az időn kívül,  afelett kéne állnia, hogy befolyásolhassa a többi idővel való változását.

Peter Woit, a Columbia Egyetem fizikusa blogjában ezt írta reakcióként:

“A probléma, amit a fizikai törvények idővel való változásában látok, az, ami a könyvben is ki van emelve: a meta-törvény dilemma. Ön (azaz Smolin, a szerző – ford.) elmélkedik egy keveset ennek a feloldásán, de nem látok meggyőző választ arra a kritikára, hogy akármilyen magyarázattal is állok elő arra, hogy hogyan fejlődnek a törvények, szabadon egy újabb törvényként írhatom le azt.”

Smolin elismerte, hogy ez jelenleg komoly probléma, de állítja, hogy kell lennie megoldásnak tudományos, fizikailag leírható módon.

“Hiszem, hogy ez a meta-törvény dilemma megoldható. Úgy tartom, hogy a XXI. századi kozmológia irányát döntően fogja befolyásolni, hogy jól sikerül-e megoldani a dilemmát.”

Smolin és Meck az elképzelés következményeit is számba vette, például hogy mit jelent mindez az emberi öntudat és a szabad akarat szempontjából. Ha az idő illúzió, akkor annak az a következménye, hogy a múlt és a jövő egyaránt fix, megváltoztathatatlan az ember számára.

Smolin szerint:

“Ha a jövő már kőbe van vésve, akkor a legnagyobb emberi értékek az idővel együtt csupán illúziók. Szeretnénk döntéseket hozni az életünkben. Ez emberségünk egy igen fontos, kedves része! Ha a valós metafizikai kép csak a semmin áthaladó atomokról szól, akkor semmi új nem létezik, semmi sem meglepő – csak az atomok átrendeződése akármi, ami van. Ezt  elfogadni a felelősségünk eldobása – és az emberi méltóság elvesztése.”

livescience.com nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

6 hozzászólás

 1. solymosgyu szerint:

  És ha bizonyítja akkor sikerul az időutazás? Mit bizonyít ez?

 2. solymosgyu szerint:

  Ha meg nem létezik akkor mit mérunk 5000 éve? Ugyhogy létezik.

 3. benyo szerint:

  Szó volt a cikk elején arról, hogy ezt a problémát filozófusok is vizsgálták többek között.
  Nos létezik egy olyan filozófiai irányzat, aminek szolipszizmus a neve. Aki a szolipszista irányzat híve, annak nem csak az idő, hanem rajta kívül minden más illúzió. Csak az van, ami benne történik, ennek megfelelően az időt is önmaga jelenti. Tehát nem lehet objektiv, vagyis a külső valóság megjelenése.
  Ez itt a kérdés… 🙂
  Különben ez számunkra, átlagemeberek számára egy kicsit nagyon ehéz probléma…

Vélemény, hozzászólás?