Az inuit szánhúzó kutyák titka

Különleges szánhúzó kutyák segítettek az észak-amerikai kontinens sarkvidéki területét meghódító inuitoknak.

Az Exeteri Egyetem archeológusai egy átfogó kutatás keretében több száz állat maradványait elemezték. Az inuitok Alaszkából és Szibériából különleges kutyákkal keltek útra, és nem az út közben útjukba akadt kutyákat fogadták magukhoz. Saját tenyésztésű kutyákkal vándoroltak, mert szükségük volt azok különleges tulajdonságaira.

Összesen 391 kutya maradványait vizsgálták meg. Az elemzés szerint az inuitok kutyái nagyobbak voltak, a térségben korábban élő kutyákhoz képest arányosan szűkebb koponyával. Az inuit kutyák a modern északi-sarki szánhúzó kutyák közvetlen elődei, bár a kutyák külseje az idők során folyamatosan változott.

Do as I do – kutyakiképzés

Au eddig is ismert volt, hogy az inuitok szánhúzásra használták a kutyákat, arról most vált bizonyossá, hogy ehhez az inuitok egy új kutyapopulációt hoztak magukkal a térségbe. Ezek a kutyák terjedtek el később az inuit bevándorlókkal együtt az észak-amerikai sarkvidéken. A kutyák olyan régóta élnek Észak-Amerikában, mint az emberek. A tanulmányban azonban azt igazolják, hogy az inuitok magukkal hoztak egy új kutyafajt a régióba, amely a korábban ott élő kutyáktól genetikailag és fizikailag is különbözött.

Több ezer évvel ezelőtt nem volt olyan sok kutyatenyészet, mint manapság. Több száz kutya maradványainak DNS- és morfológiai elemzése révén kiderült, hogy az inuitok kutyáinak más alakú volt a koponyája, a fogazatuk formája is különbözött, és valószínűleg az életben is másként néztek ki, mint azok a kutyák, amelyek érkezésükkor már a sarkvidéken éltek.

Csányi Vilmos kutyaakadémiája

A szakemberek 921 kutya és farkas genetikai állományát is tanulmányozták, amelyek az elmúlt 4500 évben éltek. Az elemzések kimutatták, hogy az inuitok által elfoglalt területeteken élő kutyák mintegy 2000 évvel ezelőtt genetikailag különbözőek voltak az eredetileg ott élő kutyáktól.

A régészeti bizonyítékok szerint az inuitok érkezése előtt ritka volt a térségben a szánhúzásra használt kutya. A DNS-elemzés megerősítette, hogy az inuitok különleges kutyái alkalmasak voltak arra, hogy segítsenek a közösségeknek a zord körülmények közötti fennmaradásban, mivel a szállításban és a vadászatban is használhatták őket. Az iniutok tengeri emlősökre vadásztak, és sokkal mozgékonyabbak voltak a térségben élő többi népeknél. Kutyáik segítségével hatalmas távolságokra jutottak el a Sarkvidéken.

A kutyaetológia kulisszatitkai

Facebook hozzászólások

You may also like...