Az Oumuamua egy üstökösmaradvány?

Alaposan felborzolta a kedélyeket az Oumuamua, ez a furcsa idegen égitest, ami csak átszáguldott a Naprendszeren az első ismert csillagközi objektumként.  Számtalan elmélet született az eredetét és származását illetően. Egy új elmélet szerint a különleges formájú égitest egy szétesett csillagközi üstökös hulladékfelhőjének maradványa lehet.

Jet Propulsion Laboratory csillagásza Zdenek Sekanina szerint az égitest csupán töredéke az eredeti objektumnak, amely abban az évben belépett a Naprendszerbe. Az üstökös még az előtt esett szét, hogy elérte volna pályája Naphoz legközelebbi pontját, és egy szivarformájú sziklás kőzettöredéket hagyott hátra

Elméltét John E. Bortle kutatásai alapozta, mely szerint a szinte parabolikus pályán mozgó halvány üstökösök, amelyek a Föld pályáján belül kerülnek, hajlamosak hirtelen szétesni röviddel az előtt, hogy elérnék a napközel pontot.A korábbi kutatások bizonyították, hogy néhány esetben méretes töredék maradhat hátra. A tudós véleménye szerint ez a töredék hasonlíthat laza kötésű porszemek száraz összességére, mely különleges formát ölthet, különleges rotációs tulajdonságokkal rendelkezhet, szélsőségesen porózus lehet, mindez a szétesési folyamat eredményeként”.

A leírás illik az Oumuamuára. Először különösen furcsa alakjára figyeltek fel, megállapították, hogy az Oumuamua egy sziklás anyagból álló, hosszúkás formájú objektum, és a forgása kaotikus. A kutatócsoport akkor úgy vélte, hogy ezt múltbéli összeütközések okozzák. Sekanina szerint azonban ezt az eredeti objektum szétesése is okozhatja.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...