Az űrturizmus új dimenziója

Gagarin nyomában a világűrben.

Bár 10 éve néhány milliárdos eltölthetett egy hetet súlyos tízmillió dollárokért a Nemzetközi Űrállomáson, és a Virgin Galactic űrugrása még el sem indult, de az oroszok egy bejelentéssel új életet leheltek az űrturizmusba.

A Roszkoszmosz vezérigazgatója, Dmitrij Rogozin egy Twitter-bejegyzésében közölte, hogy újra turistákat tervez felbocsátani az űrbe a Roszkoszmosz. A világ első űrhajósa, Jurij Gagarin “útvonalán” repülhetnek hamarosan az arra vállalkozók, mindössze egyszer megkerülve a Földet. Részleteket egyelőre nem közölt, csupán annyit, hogy a repülés rövidsége miatt sokkal rövidebb lesz az űrhajósok felkészítési ideje.

Jurij Gagarin

Egyúttal a Roszkoszmosz ismét szerződést kötött a Space Adventures elnevezésű amerikai céggel – ők szervezték annak idején a hét milliárdos utazását is, – hogy 2021 végéig két nem hivatásos űrhajóst juttatnak fel ismét a Nemzetközi Űrállomásra, ahol egy évtizede nem járt már űrturista. A két fizető kozmonautát ugyanabban az űrhajóban fogják felbocsátani.

2020 után Oroszország felfuttathatja a fizető űrhajósok utaztatására szánt Szojuz űrhajók gyártását. A Roszkoszmosz a kétféle utaztatásból évi több száz millió dolláros bevételt remél az űrturizmusból.

A magyar származású Charles Simonyi, az egyetlen duplázó űrturista

A képet árnyalja, hogy ilyen nagy ívű tervek korábban is voltak. A Space Adventures már 2008-ban fakultatív program lehetőségét is ígérte. A honlapján az ajánlatok között szerepelt, hogy az űrturisták is kiléphetnek a jövőben a világűrbe. Ez a program akkor plusz 15 millió dollárba kerül volna. Ennek ellenére ilyen űrséta nem történt. Sőt, a cég már 2011-re kínálta a Holdra utazást potom 100 millió dollárért.

Facebook hozzászólások

You may also like...