Borítsuk napelemmel a halálcsillagot

A Star Wars történet lezárása mindenhol lázba hozta a rajongókat. Egészen különleges eszmefuttatások is születtek. A világ egyik legnagyobb energetikai vállalata az E.on kiszámolta, milyen előnyökkel járna, ha a Halálcsillag felületét napelemekkel borítanák.

Az alapötlet elég régi, ha az űrbe telepítenénk napelemeket, sokkal nagyobb hatásfokkal működhetnének, ráadásul a nap 24 órájában termelnék az áramot. A megtermelt energiát mikrohullámokkal juttatnák el a Föld felszínére. A kínaiak tervezik, hogy 2050-re megépítik az első ilyen erőművet, ezzel a témával magazinunk korábban foglalkozott.

Az E.on mérnökei a Halálcsillagot vizsgálták meg. a hatalmas harci állomás átmérője körülbelül 160 km. Az egyszerűség kedvéért kötöttpályás keringéshez hasonlóan csak naphoz legközelebb oldalát használná energiatermelésre. A hasznosítható felülete így körülbelül 40 000 négyzetkilométer lenne, valamivel kisebb, mint Magyarország fele. A hasznos felület esetén nem vették figyelembe a karbantartási és szellőztető aknákat, valamint a kijáratokat, és a bázis védelmi rendszerei által elfoglalt felületet sem.

A mérnökök a cég legmodernebb Solar moduljaival számoltak. Egyenként kb. 1,75 m²-es felületükkel és 171,4 MWp /km²-es villamos teljesítményükkel ezen a felületen körülbelül 6,8 terawatt teljes termelési kapacitást biztosítanak. A kötött keringés révén a fél halálcsillagot beborító nepelemek 24 órában működve annyi áramot termelnének, amely 2 milliárd 442 millió földi háztartást láthatna el.

A számítást elvégezték a Halálcsillag 2-re is. Bár az nem épült meg, sőt a galád felkelők felrobbantották, de a 900 kilométeres átmérőjével hasonló feltételek mellett 218 000 terawatt energiát termelne. Ez kb. tízszer annyi, mint amennyire a teljes bolygónknak most szüksége van.

Facebook hozzászólások

You may also like...