Brian May és az Ultima Thule

Mi köze van a Queen gitrosának ehhez a távoli égitesthez?

Hivatalosan is nyilvánosságra hozták az Ultima Thule-ról készült közeli a fotókat a Nemzetközi sajtótájékoztatón. A két egymáshoz tapadt hógolyóhoz hasonló égitest mellett nemrégiben repült el a New Horizons szonda. A leginkább hóember formájú Ultima Thule 6,5 milliárd kilométerre található a Földtől. A tudósok szerint két jeges űrszikla fúziójából keletkezett sok milliárd évvel ezelőtt.

A New Horizons szonda azóta már ötmillió kilométerre távolodott el a bolygókezdeménytől, de még nem érkezett meg az elkészített összes fotó. A Földtől való óriási távolsága miatt csaknem két évbe telik majd, hogy minden adatot visszaküldjön. A következő napokban átmenetileg leáll az adattovábbítás a szondáról, mivel a Nap jelenleg a kisbolygó és a Föld között van, és ez zavarja a rádiójeleket. A kutatók újabb felfedezéseket várnak, amint jobb képek érkeznek az űrszondától, néhány héten vagy hónapon belül kiderülhet, vannak-e az Ultima Thulénak apró holdjai, esetleg halvány, keskeny gyűrűje. A feltételezések szerint legalább néhány hold kering a “hóember” körül néhány száz kilométer távolságban.

A sajtótájékoztatón az Ultima Thule háromdimenziós képét. Érdekesség, hogy a fotót Brian May asztrofizikus, a Queen gitárosa készítette, aki a misszió irányítóival a marylandi Laurelben, a Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumában ünnepelte az űrszonda elhaladását az Ultima Thule mellett.

Brian May ösztöndíjjal az Imperial College-ban végzett csillgászként,  a Royal Albert Hallban tartott ünnepségen az anyakirálynőtől vehette át a BSc diplomáját. Ezután Nagy-Britannia vezető csillagásza, Sir Bernard Lovell felajánlott neki egy állást a Manchester melletti Jodrell Bank obszervatóriumban, de May visszautasította, egyrészt mert a doktori címet is meg akarta szerezni, másrészt mert a zenélés is Londonhoz kötötte. A zene miatt végül csak 2007-ben szerezte meg doktoriját. Mayt egész életében komolyan érdekelte a sztereoszkópia is, kutatásokat is folytatott ez irányban.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...