Csernobil – S.T.A.L.K.E.R – A Stalkerek

A csernobili katasztrófa után még évekig tartott a félelem a zónától. Nem csak a radioaktivitás riasztotta el az embereket, hanem a KGB felügyelte őrizet is. A szovjet időkben nem volt célszerű kalandvágyból ujjat húzni a titkosrendőrséggel.

De a Szovjetunó felbomlása utána Csernobil őrizete is a függetlenné vált Ukrajna problémája lett. A súlyos anyagi gondokkal küzdő ország az erején felül próbálta biztosítani a helyet és elhárítani a károkat. De a hatalmas szegénység a félelmet is legyőző zsákmánnyal kecsegtetett azoknak, akik bemerészkednek a zónába. Elhagyott házak, parlagon heverő gyümölcsösök, elvadult háziállatok,  vadász- és halászzsákmány kecsegtette a vakmerő betolakodókat.

S.T.A.L.K.E.R. – Kihalt Mezők

Hamar megjelentek a rések a kerítésen, és a vakmerő próbálkozókra hamar ráragadt a Stalker név. Innen-onnan szerzett Geiger-Muller készülékekkel derítették fel a zóna biztonságos, veszélyes és halálos pontjait. Gyorsan megtanulták, mekkora sugárzásnál kockáztatnak keveset.

A Stalkerek egy része magának gyűjtögetett, ha hamarosan feltűntek nem csak a környékbeli, hanem még a kijevi piacokon is az innen származó termékek. Elég gyorsan megjelent a hírekben, a piacokon felbukkanó radioaktív, gombákról, gyümölcsökről, vadhúsokról szóló hírek. Bár gyakran bizonyult az információ kacsának, a veszély fokozta félelem bármilyen kis elváltozást már sugárbetegségnek titulált. Az ukrán egészségügyi szakemberek GM-készülékekkel járták a piacokat, hogy ellenőrizzék az élelmiszereket. Az elkapott árusoknak nem csak elkobozták és megsemmisítették a termékét, de még büntetésre is számíthatott a zónában való behatolás miatt is.

S.T.A.L.K.E.R. – Ház a Mocsárban

De ez a veszély csak azokat fenegette, akik bármit hajlandóak voltak eladni a zónában találtakból. A becsületes stalkerek, nem csak a zónában használták a GM-műszert, hanem a zsákmányt is megvizsgálták, és nem árultak olyan terméket, amelynek a sugárzása meghaladta az egészségügyi határértéket. Ez veszélytelennek számított, ilyenre zónán kívül is sok helye bukkanhatott az ember. A hatóságok ez ellen nem léptek fel, és a pénztelen emberek sem foglalkoztak vele, honnan származik az olcsó étel.

Azóta sokat változott a helyezett, a szennyezés jelentősen csökkent a zónán belül, sokan már engedéllyel léphetne be oda.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...