Csernobil – S.T.A.L.K.E.R – Roncstemetők és roncsvadászok

Ami a Zónán belül van, ott is marad – Hangzott a hivatalos direktíva a katasztrófa után. A sugárfertőzött tárgyak nem hagyhatják el a területet, nem veszélyeztethetik a zónán kívüli életet.

A zóna hivatalos kapuján minden tárgy és élőlény csak úgy léphet ki, ha előtte megvizsgálták. De ez csak a hivatalos kapukra vonatkozott. A kincsvadászok számára túl nagy volt a kísértés. A mentés során használt gépek és eszközök nagy része a zónában maradt. Ez egyaránt kincs az alkatrész- és a hulladék fém gyűjtőknek.

Csernobiltól 15 kilométerre délnyugatra található egy járműtemető, amelyet az atomerőmű robbanása után jelölték ki, 1987-ben. A telepre azok a járművek kerültek, amelyek részt vettek az evakuálásban és a sugármentesítésben. Vannak itt teherautók, autóbuszok, páncélozott harcjárművek, tankok, tűzoltók, számos tehergépjármű és a Szovjetunióban gyártott Mi-6-os szállítóhelikopterből is került ide jó néhány példány. Oda került minden olyan jármű, amelynek sugármentesítése, lehetetlen vagy túl drága lett volna.

A temetőn tulajdonképpen egy hatalmas végleges parkolót kell érteni, Kijelöltek egy mezőt, amelyre egymás mellé leparkoltak több száz teherautót, buszt, munkagépet és katonai járművet. A területet külön kerítéssel vették körül.

STALKER – Hadműveleti Zóna

Ide kerültek a tűzoltóautók. Több száz Ikarus és LAZ busz vett részt a kitelepítésekben, elsősorban a csernobili erőmű melletti Pripjaty városából. Az evakuálás után megkezdték a kármentesítést, a környező falvakat a földdel tették egyenlővé, a sugárzásból tekintélyes dózist kapó személygépkocsikat bezúzták, vagy egy részük szintén az 1987-ben létrehozott járműtemetőben kapott helyet.

Az első szarkofág építéséhez is rengeteg erőgépet használtak, ezek is kivétel nélkül Rossakhában kötött ki, ahogy a bevetett katonai lánctalpas buldózerek is. A hadsereg belülről légmentesen zárható BTR-60-as és BRDM 2-es típusú harcjárműveket is bevetett a munkálatok során, és bár ezek is ellenálltak a radioaktív pornak, a sugárzás miatt végül szintén a temetőbe kerültek.

 

De hamarosan különös dolgot történtek, A gépekből részegységek alkatrészek, fémdarabok tűntek el. Illegális roncsvadászok törtek be a területre, és gyűjtöttek össze minden használhatót. Ukrajnában egy időben GM-készülékkel vizsgálták át a leadott hulladékfémet. Előfordult, hogy európai kohókba indult szállítmányt fordítottak vissza, mert a rakomány sugárzása meghaladta az engedélyezett határértéket.

A telep évekig jól látható volt a műholdfelvételeken. De 2-3 évvel ezelőtt a mező teljesen kiürült, eltűntek a gépek. A bulvársajtóban jól mutatott a hír, hogy hova tűntek a radioaktív roncsok, lehetett vele riogatni.

S.T.A.L.K.E.R. – Ház a Mocsárban

A magyarázat ennél jóval egyszerűbb: felszámolták a telepet. Értesülések szerint hasznosították azokat az anyagokat, amelyeknek a sugárzása az egészségügyi határértékek alá csökkent. Az ukrán hadsereg a használható eszközöket megtisztította és felújította. A használhatatlan hulladékot szétválogatták. A veszélytelenné váló részét, engedéllyel rendelkező cégek gyűjtötték be, a még mindig veszélyes hulladékot pedig eltemették.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...