Csillagösvény – Ezt látják a Föld légterébe visszatérő űrhajósok

Mindig hatalmas pompa és cécó övezi a kilövéseket, amelyek során űrhajósaink eljutnak az Nemzetközi Űrállomásra (ISS), így mindig örömteli azt hallani, hogy a Földre való landolás is sikeres volt. Ám felmerül a kérdés: ilyenkor vajon miket látnak és tapasztalnak?

A következő videóban betekintést nyerhetünk az űrhajósok kalanddal és tudománnyal teli életébe az ISS-en. Végre mi is részesei lehetünk, milyen is az, kikukucskálni azon a bizonyos ablakon, melyen túl a Föld és légköre tárul majd a szemünk elé:

Pont olyan, mint valami nagy hollywoodi filmben. Csak éppen ez annál is jobb.

A kérdéses rész 9.47-kor kezdődik a videóban, bár az egészet érdemes végignézni, mert lélegzetelállítóan szép felvételeket mutatnak a Föld felszínéről (például: Észak-Afrika – Egyiptom, Egyesült Királyság – London, Olaszország – Szicília és az Etna, Görögország – Patra és Korinthosz, USA – San Francisco, Houston, New York). Továbbá láthatunk egy aranyos kis zéró-gravitációs játékot a vízmolekulákkal, valamint azt is megtudhatjuk, kidurran-e a lufi az űrben. (Minden elismerésem a zeneválasztásért.)

Bósa Diána

Kapcsolódó linkek:

http://www.iflscience.com/space/what-do-astronauts-see-upon-re-entry; http://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/index.html#.VLFvRXtxjMs; http://instagram.com/iss

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?