Dallaminkvizítorok: a 11 legjobb inkvizíciós témájú dal

Az inkvizíció komor hangulatú, titokzatos témája vonzó táptalaj azoknak a művészeknek, akik az emberi sötétség témájában akarnak elmélyedni egy-egy epizód erejéig, hogy mondanivalójukat kiemeljék. Így tett Valerio Evangelisti a nem rég megjelent Indulj, inkvizítor!-ban, és így tesz sok zenész is. Íme a legremekebb inkvizítoros témájú dalok!

11. Electronic Inquisitor: Sternenstaub

A klasszikus dance-elektronikus zene stílusában alkotta meg a Sternenstaub (Csillagpor) című dalát az Electronic Inquisitor.

10. Metal Inquisitor: Doomsday for the Heretic

A keményebb műfaj, mely természetéből adódóan többször foglalkozik sötétebb témákkal, jóval többször dolgozza fel az inkvizíciót is, mint témát. A Judas Priestes hatású Metal Inquisitor 2005-ben alkotta meg egyik legkedveltebb dalát, a Doomsday for the Hereticet (Ítéletnap az eretnekeknek).

9. WISDOM: Age of Lies

Természetesen a rock/metal vonulat zenészei sem követendő példának állítják be az inkvizíciót, a bigottság, a zsarnokság eszközének állítják be. Így tesz ezzel a magyar WISDOM zenekar is, akik dalaikban igyekeznek felhívni a figyelmet az emberi világ hazugságaira, ahogy jelképük, a bölcs ember (Wiseman) is igyekezett ezt tenni, amíg száját be nem “varrták” (sőt, még azután is). Az Age of Lies című, 2011-es Judas albumukról való daluk fejezi ki a legjobban, milyen szerepe is van az inkvizíciónak abban, hogy rossz célok érdekében is bármit megtehessen, akinek a kezében van a hatalom.

Érdemes követni a WISDOMot- hamarosan új albummal jelentkeznek.

8. Avantasia: Sign of the Cross

A Tobias Sammet nevével fémjelzett rock szuperprodukció, az Avantasia első albuma 2001-ben tartalmazta ezt a lendületes, magával ragadó dallamvilágú dalt. A történetet elmesélő, opera-szerkezetű The Metal Opera Part I. gótikus, sötét középkori világában egy inkvizítor tanítványa ébred rá, hogy az inkvizíció hazudik és téved, és hogy van egy másik világ, melyet veszélyeztet. Ahogy hősünk hallgat a belső hangokra és átutazik ebbe a párhuzamos univerzumba, úgy dönt: összecsap az inkvizícióval és megmenti szeretteit, valamint mindazokat, akiket az erőszakszervezet a kereszt, a jó égisze alatt elpusztított.

7. Neelix: Inquisition Symphony

A Neelix zenéje erős váltással ismét elektronikus, leginkább a trance kategóriába sorolnám (bár ami azt illeti, szakértő nem vagyok a kérdésben, így tévedhetek is).

6. Iron Maiden: The sign of the cross

Az Avantasia dal druszája egy 10 perces klasszikus rock ballada, melynek szövegvilága A rózsa neve című Umberto Eco regényre (is) utal vissza (amiben szintén feltűnik egy igen ellenszenves inkvizítor, bizonyos Bernard Gui). A zenekar neve is (Iron Maiden – vasszűz) az inkvizíció egy kedvelt “játékszerére” utal vissza.

A cikk még nem ért véget! A legjobb öt inkvizítoros témájú dalhoz kattints erre a linkre: http://www.booker.hu/hirek/dallaminkvizitorok-a-11-legjobb-inkvizicios-temaju-dal-2-resz/

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?