Egy 14 ezer éves kölyökkutya utolsó vacsorája

Orosz kutatók egy tökéletesen fennmaradt, jégkorszaki kutyaszerű állat vizsgálatakor fedezték fel, hogy gyapjas rinocérosz lehetett egy 14 ezer éve élt kölyökkutya utolsó vacsorája. Valószínűleg az egyik utolsó gyapjas rinocérosz maradványait rejtette az állat gyomra.

 

 Orosz kutatók 2011-ben tárták fel a szibériai Tumatnál lévő lelőhelyen a kutyaféle – kutya vagy farkas – maradványait. Az állat gyomrában szőrös bőrszövetdarabot találtak. Először az enyhén sárgás szőr alapján a szakértők úgy vélték, barlangi oroszlántól származik.   A stockholmi Svéd Természettudományi Múzeumban elvégzett új vizsgálatok azonban más eredményre jutottak.

Do as I do – kutyakiképzés

A Stockholmi Egyetem és a Svéd Természettudományi Múzeum közös Paleontológiai Központja rendelkezikk egy minden emlős adatát és mitokondriális DNS-ét tartalmazó adatbázissal, mely alapján a gyomorban talált minta szinte tökéletes egyezést mutatott a gyapjas rinocérosszal.

A lelet teljesen példátlan. Eddig még nem találtak olyan fagyott jégkorszaki húsevő maradványát, amelynek belsejében szövetdarabot találtak volna.

Radiókarbonos kormeghatározást végeztek a szöveten, ennek eredménye szerint a rinocéroszbőr mintegy 14 400 éves lehetett. A kölyökkutya korát 14 ezer évesre becsülik. Azt is tudni lehet, hogy a gyapjas rinocérosz 14 ezer éve halt ki. Így nagy eséllyel ez a kutya az egyik utolsó példányból evett.

Csányi Vilmos kutyaakadémiája

A kutatók egyelőre nem tudják, hogyan került a rinocéroszdarab a fiatal kutyaszerű állat gyomrába. Ezek az állatok nagyjából akkorák lehettek, mint a modern kori szélesszájú orrszarvúk, tehát lehetetlen, hogy a kis állat maga ölte meg.

A tudósok azt is érdekesnek találták, hogy a kölyökkutya nem sokkal azután múlt ki, hogy evett a rinocéroszból, a gyomrában talált darabot ugyanis nem tudta még megemészteni.

A kutyaetológia kulisszatitkai

 

Facebook hozzászólások

You may also like...