Egy alig ismert író: Kir Bulicsov

Az egyik legnagyobb hatású szovjet-orosz fantasztikus író Kir Bulicsov. Hazájában rendkívül népszerű, néhány könyve hozzánk is eljutott az évtizedek során. A Metropolis Media életművének bemutatásába vágott bele.

Bulicsov 1934-ben született Moszkvában Igor Vszevolodovics Mozsejko néven. Életéről meglehetősen keveset tudni. 1957-ben diplomázott szülővárosában. Lőrincz L. Lászlóhoz hasonló kanyargós karriert futott be, és karrierjének állomásai is hasonlóan alakultak. Dolgozott fordítóként, burmai tudósítóként, keletkutatóként és forgatókönyvíróként is. 1963-tól a Keletkutató Intézetben dolgozott.

Írói munkássága szerteágazó. 1965-ben kezdett el foglalkozni a fantasztikus irodalommal. Ekkor választotta a Kir Bulicsov álnevet is. Először neki is novellái jelentek meg folyóiratokban, majd antológiákban, és hamarosan  önálló, gyűjteményes kötetekkel is jelentkezett. Számos regény fordított le oroszra.

Két sikeres novellaciklust írt: Csodák Guszlárban, A kislány, akivel semmi sem történik.

Egyéb zsánerekbe is elkalandozott. Több ifjúsági és kalandregény szerzője. Bandula tábornok kardja címmel történelmi regényt írt Burmáról. Írt színdarabot és több mint húsz forgatókönyv fűződik a nevéhez.

Kulturális érdekesség, hogy számos ismert orosz népmesét átírt sci-fi műfajba, amik igen sikeresek voltak.

1982-ben elnyerte a Szovjet Állami Díjat, majd 1994-ben az Eurocon-díját. 1997-ben kapta meg a legnagyobb hagyományokkal rendelkező orosz sci-fi-díjat az Orosz Fantasztikus Írók Szövetsége által odaítélt Aelita-díjat.

Regényeit, novelláit számos nyelvre lefordították. Magyarországon az évtizedek során megjelent néhány elbeszélése az Univerzum és a Galaktika magazinban.

A hetvenes évek közepén, a hidegháború csúcsfokán a Kossuth kiadó jelentette meg az utolsó háború című regényét, amely egy atomháborúban elpusztult bolygó felderítéséről, és a túlélők mentéséről szól. A regényből 1976-ban rádiójáték készült a korszak legjelentősebb színészeinek tolmácsolásában. A mikrofonok mögé állt többek között, Gábor Miklós, Sinkovits Imre, Koncz Gábor, Nagy Attila, Ráday Imre, Szatmári István, Ilosvay Katalin, Fülöp Zsigmond, Szabó Gyula, Balázsovits Lajos.

1983-ban a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban jelenik meg Kettészakított élet című könyve. 1990-ben a Móra kiadó adta ki ifjúsági fantasztikus meséjét, címe Egy kislány a Földről.

A Metropolis Media 2018-ban kezdte meg az életműve kiadását. Ebben az évben jelent meg a Túlélők és a Kozmosz vándorai, 2019-ben a Projekt-18. Ebben az évben Az utolsó háború  került a könyvesboltokba.

Az utolsó háború

Kir Bulicsov 2003. szeptember 5-én, 69 évesen hunyt el szülővárosában.

Facebook hozzászólások

You may also like...