Egy fánk dicső űrutazása

Időről időre mindig végigsöpör a közösségi médián valami új őrület, az extrém vasalástól kezdve a jeges vizes hidegzuhanyig, A legújabb mánia azonban igazán XXI. századi: hétköznapi dolgokat kell feljuttatni az űrbe.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy két Star Wars rajongó egy játék X-szárnyút küldött fel, de az egyre terjedő mozgalom most leginkább az ételekről szól. A YouTube-on számtalan fiatal videóját találni, akik megpróbáltak valamilyen ennivalót eljuttatni a sztratoszféra határára: utazott már pizza, hamburger és még sör is. Legutóbb pedig egy fánkra került sor.

Két svéd fiú úgy döntött, hogy az égbe küld egy epres fánkot, fagyott állapotban, egy hozzácsatolt meteorológiai ballon segítségével. Az utazást videóra vették és persze fel is töltötték az internetre, mások szórakoztatására.

Maga a fánk csak a sztratoszférán kívülre jutott el. Technikailag ez nem a világűr, de igencsak közel járt hozzá a péksütemény. Útjának befejezése után vízbe esett, ahol a Svéd Tengeri Mentőszolgálat találta meg, majd juttatta vissza a fiúknak a sütit. A svédek ezután a lehető leglogikusabb lépést tették meg: megették a fánkot. Az ízét úgy jellemezték, hogy „földönkívüli”.

Vajon mi lesz a következő? Egy sushi vagy egy baklava? Esetleg egy hotdog? Egy megfelelő ballonnal minden lehetséges, csak a jövőbeli kísérletezők ne felejtsenek el engedélyt kérni – ugyanis engedély nélkül semmit sem lehet felküldeni az űrbe.

Scheirich Zsófia

Facebook hozzászólások

Sophi

"az önéletrajzban, mint az irodalomban általában, ami történt, az nem olyan fontos, mint az, amiről a szerző meg tudja győzni a közönségét…" - Salman Rushdie

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?