Egy fenséges természeti képződmény a magasból

A Rainbow Bridge (Szivárvány híd) a világon egyedülálló geológiai forma, az egyik legnagyobb ismert természetes híd, amelyet a Colorado-fennsík folyóvizei vájtak ki évmilliók alatt. A közel száz méter magas boltív vörösessárga homokkőből épül fel.

A kőzetek, amelyekből a Szivárvány híd formálódott, több százmillió évesek, és egy maitól igen különböző környezetben rakódtak le. A híd alapzata úgynevezett Kayenta homokkő, maga az ív pedig Navajo homokkőből épül fel. A mintegy 200 millió éves (tehát geológiailag fiatal) formáció extrém száraz klímaperiódusban ülepedett le több millió év alatt.

“Gyere és játssz velünk”

tegnapi játékunk nyertese


Turai Jenő, Tatabánya!

Gratulálunk!

Nyereménye páros belépő a
BÓKAY KERT Kalandpályára

A folyóvíz a legkisebb ellenállás ösvényét követve a Navajo-hegy mellett meanderezett, és így formálta ki a Bridge-kanyont, amelyben egy uszony alakú kiszögellésből alakította ki a hidat. A folyó eleinte megkerülte a sziklát, majd a víz ereje lassan rést vájt belé.

Látogass el a facebook oldalunkra,ahol sok-sok érdekes információval, történetekkel és nyereményjátékokkal várunk. Nyerj értékes ajándékokat. Katt ide és szörfölj velünk!

A víz folyamatosan tágította a rést, végül új medret vájt, így a folyó új irányba folyt, napjainkig tágítva a lyukat. A 88 méter magas, 71 méter hosszú boltív észrevétlenül most is formálódik, és az azt kialakító erő fogja a pusztulását is okozni. Az ehhez hasonló természeti csodák ugyanis geológiai időskálán mérve csupán egy pillantás erejéig vannak jelen. A képződmény régóta az itt élő indiánok kultikus helye, napjainkban is tartanak itt szakrális szertartásokat. Úgy hiszik, hogy az ív alatt ima nélkül áthaladni balszerencsét és nehézségeket hoz.

Sziklaívek a világban

A természetes kőhidak különleges geológiai formák, melyekkel a világ sok táján találkozhatunk, igen eltérő környezetekben, akár tengerparton, akár sivatagban. Kialakulásuk ugyanis végbemehet a tengervíz, a folyóvíz és a szél eróziós munkája vagy mállási folyamat révén is.

Nincsen szívünk elszakadni ettől a 7 könyvtől, így még a mai nap használd ki a lehetőséget és rendelj a 7 könyv 7 napig 70%-os vásárlási kedvezménnyel akciónkból. Rendeljen most, ne maradjon le róla!

7 könyv 7 napig 70%

A sziklahidak méretei nagyon változóak, lehetnek pár méter, de akár több tíz méter magasak is. Ívük formája és hossza szintén sokféleséget mutat. Általában utóbbi alapján állítanak fel sorrendet közöttük, eszerint a világ legnagyobb (azaz leghosszabb ívű) természetes hídja a kínai Fairy Bridge, 121 méteres ívével és 90 méteres magasságával. Csak a magasságot figyelembe véve azonban a Csádban található 120 méteres Aloba Arch a rekorder. A legnagyobb természetes kőhidak közül több az Egyesült Államokban, azon belül is Utah államban található.

Most a 2006-os Galaktika magazin évadát is begyűjtheted, ha egyben vásárold meg a teljes évadot (1-12 szám) csak 2006 forintért! Itt megveheted!

Galaktika magazin 2006 teljes évad (1-12)

Forrás: origo/tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?