Egy legenda távozott közülünk: elhunyt Stan Lee

95 éves korában elhunyt a legenda, a képregények mestere, Stan Lee.

A képregényírót november 12-én, hétfőn este szállította el otthonából a mentő, rosszulléte miatt. A kórházban azonban már nem tudták megmenteni az életét.

Stan Lee nevéhez számos ikonikus karakter, szuperhős és történet köthető, gondoljunk csak Pókemberre, Vasemberre vagy éppen a Fantasztikus Négyesre, s még sorolhatnánk.

A képregényíró-grafikus neve eredetileg Stanley Martin Lieber volt, s a Stan Lee-t művésznévként használta, később viszont valóban megváltoztatta nevét.

Az első sikereket követően a 60-as évek gazdag termést hozott a képregények körében. Stan Lee több hasonlóan nagy névvel összedolgozva, mint Kirby vagy Ditko, a fentebb említetteken kívül még Hulk, Thor, Doktor Strange karaktereivel is megismertette a világot, csak úgy, ahogyan az X-Men is nagy népszerűségnek örvendett, sőt, ez a közkedveltség a mai napig nem csillapodott. S nem csak karaktereket talált ki társaival, hanem egy egész világot, egy egész univerzumot létrehoztak.

Talán abban rejlett Lee sikere, hogy a hőseinek minden erejük és tökéletességük mellé hibákat is adott, s nem állította be őket tévedhetetlennek.

Képregényeinek jó része a mozivásznakon is megjelent, s milliók rajonganak a Stan Lee által megteremtett karakterekért. Nem is lehet ezt tovább ragozni, egyszerűen zseniális volt, s mély nyomot hagyott maga után. Nyugodjon békében.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...