Egyre rosszabb helynek érezzük a világot

Az érzelmi állapotunkról készített globális felmérést a Gallup közvélemény-kutató intézet. Az évente elvégzett vizsgálat szerint 2018-ban rosszabbodott a helyzet: világszinten szomorúbbak és dühösebbek az emberek, jobban tele vagyunk félelemmel, mint valaha.

A három negatív érzelem rekordszintet ért el a múlt évben. A helyzet azonban nem kétségbeejtő, az emberek véleménye szerint kevésbé stresszes az életük. Összességében a világ ugyanolyan siralmas, mint egy évvel korábban, 2017-ben volt.  Akkor döntött rekordot a kiábrándultság.

A felmérés, amelyet tavaly végeztek el tizenharmadszor, 2006 óta monitorozza a világot. A mintavétel szélességére nem lehet panasz, a Gallup több mint 140 országban mintegy 151 ezer embert kérdezett meg érzéseiről.

A múlt év jellemző kulcsszavai a háború, a politikai válság és a humanitárius szükséghelyzet volt. A felmérés során a megkérdezettek negyven százaléka vélte úgy, hogy előző nap sokat aggodalmaskodott, egyharmaduk stresszes állapotra panaszkodott és harminc százalékuk sok fizikai fájdalomról mesélt. A megkérdezettek 25 százaléka volt szomorú, és 22 százaléka dühös.

A legrosszabbnak a helyzetűket a csádiak látják. Az afrikai ország 2014 óta súlyos recesszióban van. Folyamatosan csökken az életszínvonal.  15 millió lakosból hatmillió él mélyszegénységben.

Afrika amúgy is tarol a negatív ranglistán: a tíz legnegatívabb érzelmű ország: Niger, Sierra Leone, Irak, Irán, Benin, Libéria, Guinea, a Palesztin Területek és Kongó.

Meglepetés, hogy a legpozitívabbak a latin-amerikaiak. Paraguay a listavezető, őt követi Panama, Guatemala, Mexikó, Salvador és Honduras. Pedig errefelé nagy a szegénység és gyakoriak az erőszakcselekmények. Ennek ellenére a világon mindenki másnál többet nevetnek, mosolyognak és éreznek örömöt.

Facebook hozzászólások

You may also like...