Elfogadott lesz valaha is a Google Glass?

Orwell 1984-ének nyomasztó, sötét világában minden állampolgárt minden pillanatban megfigyelnek, a magánszférának nyoma sem maradt. A szerző valószínűleg sosem gondolta volna, hogy 2014-re az emberek önként adnak meg magukról minden személyes adatot a közösségi hálózatokon, örömmel fedik fel aktuális tartózkodási helyüket mobiltelefonjukkal és egy drága pénzért vásárolt szemüvegükkel videózgatnak másokat. Olyanokat is, akik ennek nem feltétlenül örülnek.

Egy szakállas mondás szerint nem mindegy, hogy a puska melyik végén állunk – és ez bizony a Google Glassra is igaz. Ami trendi és cool a szemüveg viselőjének, bizony zavaró vagy akár idegesítő is lehet a beszélgetőpartnerének.

A Yahoo tech rovatának csapata úgy döntött, utánajár a témának: vajon elfogadott lesz-e valaha is egy olyan emberrel társalogni, aki az arcodba tolt számítógépet visel a fején? Ehhez remek terepnek bizonyult a napokban megrendezett SXSW fesztivál, a legújabb zenék, filmek és technológiák bemutatkozó terepe. Itt ugyanis a közönség körében elég nagy volt az egy négyzetméterre jutó Google szemüvegek száma.

Az egyik tulaj azt mesélte, hogy kifujjolták egy klubból a Harvardon. Egy másik arról számolt be, hogy egy boltban levetették vele a szemüveget, mivel nem lehetett náluk kamerázni. Egy menedzser a csapatával Google Glassban dolgozott a hatékony munkavégzés érdekében, de amikor a meló véget ért, a kollégák megkérték, hogy vegye le, mert zavarja őket. Egy Google alkalmazottat félreállítottak a reptéren, és levetették a szemüvegét, mert a határőrök azt hitték, kamerázza őket. Egy programozót megbüntettek a rendőrök, amiért a Google Glass-szal a fején vezetett.

Mindennek ellenére akik viselik az új, forradalmi eszközt, imádják. Akik nem használják, azok legjobb esetben is csak tolerálják. De inkább zavarja őket.

A probléma abból adódik, hogy akiknek van okosszemüvegük, azok tudják, milyen élmény, mikor van bekapcsolva és mikor ki, mikor rögzít valamit és mikor nem. Ezzel szemben akin sosem volt még ilyen eszköz, annak minderről fogalma sincs. Így aztán ha meglátunk valakit ezzel a kütyüvel a fején, azonnal egy pszichikai és érzelmi gát épül fel közöttünk, és rögtön bizalmatlanná válunk a Google Glass viselője iránt. Hiszen pontosan lehet tudni, hogy a két beszélgető fél közül az egyiknek – aki a szemüveget viseli – teljesen más élménye van ugyanarról a helyzetről. Egyfajta fölénybe kerül, amit az arcán látható eszköz egyértelműen demonstrál is. És ezzel vége az intimitásnak, az egyenrangúságnak, az eszköz szó szerint és átvitt értelemben is közénk áll.

Ez vezethet aztán az olyan esetekhez, ami pár hete történt egy San Francisco-i bárban, hogy valakit inzultáltak az okosszemüvege miatt és le is vették a fejéről.

Éppen ezért kérdés, hogy a gyakorlatban milyen hosszú és kanyargós út vezet majd a hordható számítógépek társadalmi elfogadottságához. Egyelőre nem lehet megjósolni, vajon valaha is feloldható lesz-e használók és nem használók közötti ellentmondás.

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. Vian szerint:

    Igen, elfogadott lesz. De hogy így vagy másképp fog kinézni azt nem lehet tudni….Ha visszaemlékezek a mobil telefonok korai szakaszára akkor is volt ellenkezés és persze lenézés.
    Vagy ha megnézek egy orosz közlekedési felvételt ott már beépítve vannak a kocsikba a kamerák…amik állítólag itthon nem épp szabályosak..
    Nem lehet tudni merre halad a fejlődés biztos lesznek a működést lehetetlenné tevő kütyük is. Akár mint a dohányzást tiltó szabályok törvények…
    A lényeg hogy érdekes…

Vélemény, hozzászólás?